Usvojen rebalans budžeta

2 min čitanja
Usvojen rebalans budžeta

Nakon žestoke polemike, rebalans budžeta za 2024. godinu je usvojen u lokalnoj Skupštini većinom glasova.

Vladajuća stranka je ovaj rebalans pravdala time da se on sređuje zbog kredita koji se podiže, a koji će Grad Prokuplje da uzme u Banci Inteza, sa grejs periodom od godinu dana.

U raspravi se pominjali projekti, oni ranije i ovi sadašnji, pale su opet optužbe, pričalo se o svemu.

-Mi kao lokalna samouprava nemamo te pare. Hvala državi što nam izlazi u susret – rekao je u dva navrata Miroslav Stajković (SNS) govoreći o kreditu (!).

-E sad ćemo da vidimo kako su budžet radili oni pre. Kaže DRI....-između ostalog je počeo Goran Lakićević (SNS) .

-Svi osvojači koji su bili ovde interesovali su se za Hisar, a vas ne interesuje. Ko ne zna svoju prošlost nema šta da traži u budućnosti- objašnjavao je Saša Ališanović i u jednom momentu kazao odbornici DS :“Alo bre, nemoj da me prekidaš!“

U svakom slučuaju on je i najkonkretnije obrazlagao zašto je kredit važan, ali i ovaj rebalans.

-Prokuplje više nema kraj- kazao je u jednom momentu zamenik gradonačelnika Marko Kostadinović.

A onda je tu bilo i priče o školama koje će se rekonstruisati, tržnim centrima i Lidlu koji su, kako kažu odbornici SNS kapitalni projekti u gradu, opet o novoj pijaci i tako u nedogled. U jednom momentu, Goran Mrdaković (NPS) je istakao da ovo što pominju odbornici SNS su projekti nadležnih ministarstva, a ne Grada Prokuplja, a da tržni centri ne mogu da budu kapitalni projekti, niti su gradski poslovi.

-Vi imate samo jedan projekat za lokalni razvoj! Ovo nije razvojni budžet, već povećanje troškova. I vi pričate o investicijama! Ako ste hteli pare, evo mogli ste da smanjite stavku 2110 „troškovi za politički sistem lokalne samouprave“ po kojem za funkcionere ide čak 59,6 miliona dinara! To je 514.000 evra- predlžio je Mrdaković, koji je očito najbolje proučio stavke u budžetu.

Nabrajajući on je istakao da se 19 miliona daje za troškove Skupštine grada Prokuplja, 22 miliona za gradonačelnika i 18 miliona za Gradsko veće!

-E to je trebalo smanjiti, kao i još mnogo toga- kazao je Mrdaković.

I tu negde se čulo da su pečatirane prostorije DS, pa je opozicija napustila zasedanje.

 

                         Odbornička grupa DS, NPS podneo četiri predloga, ali nisu prihvaćeni

 

U ime ove odborničke grupe, Slaviša Momčilović je na vreme pre zasedanja podneo četiri dopune. Tu je zahtev da se obezbede besplatni udžbenici svim osnovcima, tražili su i smenu v.d. direktora Javno komunalnog preduzeća „Gradski vodovod“ Milisava Brajkovića. Zahtevali su i besplatan gradski prevoz za sve starije od šezdeset godina, ali i smenu direktorke Narodnog muzeja Toplice Ljiljane Krasić . Ni jedna nije prihvaćena, a protiv svih glasali su SNS, SPS i Zavetnici. POKS je šaroliko glasao, kao i sada samostalni odbornik Boban Stojković.

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović objasnio je da zbog pretpostavke nevinosti, ne može da se raspravlja o smeni direktorke Muzeja jer je ona samo prvostepeno osuđena i da treba da se sačeka okončanje sudskog procesa i utvrdi istina.