Uništili nam put i sad nikom ništa

3 min čitanja
Uništili nam put i sad nikom ništa
Došli kamioni i put nestao, foto:ProkupljePress.com

Meštani blačkog sela Popova već duže vreme pokušavaju da reše problem sa kamionima koji prolaze kroz selo i uništavaju im asfalt. U blačkoj opštini kažu da će sanirati nastalu štetu.

Sve je krenulo pre skoro godinu dana kada su dve blačke privatne firme dobile dozvolu za ekspoataciju kamena u kamenolomu iznad sela. Od tog trenutka počinje njihova borba da se asfalt ne uništava.

-U početku su obećali da će oni da saniraju štetu, čak su i počeli da prave neke kanale, ali su ubrzo nakon toga stali. Obaveštavali smo policiju, blačku opštinu i ništa. Stalnos am išao da se žalim u ime mesne zajednice koju pRedstavljam, ali se sve završavalo na obećanjima- kaže predsednik Mesne zajednice Popova Dragan Šegović.

Dodaje da put nije pravljen za velike težine, čak i postoji znak da je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3 tone, ali niko ne reaguje.

-Ti kamioni ko zna koliki teret nose, jer od asfalta mi više nemamo ni a! Na početku je dnevno prolazilo i po 100 kamiona sa teretom. Tokom zime se smanjio njihov broj, ali evo sa lepim vremenom, sigurno će da se aktiviraju, jer će još mnogo godina da vuku kamen- upozorava Šegović.

Za meštane Popove ovaj put je zlata vredan, jer ih povezuje sa Blacem,a drugi ne postoji.

Na njihove prijave da putem saobraćaju kamioni sa mnogo većim teretom od dozvoljenog nije reagovala blačka policija, a predsednik Opštine Blace Ivan Burgić kaže da su upoznati sa problemom.

-Opština je u budžetu planirala sredstva za izradu projekta rekonstrukcije navedeno putnog pravca. U toku je izrada i projekta dela puta koji prolazi kroz naselje Blace. U prethodnom periodu došlo je do prekomernog opterećenja puta i česćih pojava udarnih rupa i deformacija, što nas je i navelo na brzu reakciju i izradu projektne dokumentacije u skladu sa novim stanjem na putu Blace- Popova kako bi isti odgovarao potrebama građana i privrede- kaže Burgić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da do kraja godine taj put bude rekonstruisan, proširen i napravljen tako da podnese veći teret.

Sličan problem sa teretnim kamionima koji eksploatišu kamen imali su i stanovnici Pasjačke ulice u Prokuplju, koji su blokadama uspeli da nateraju privatne firme koje prevoze kamen, da iskopaju drugi put i ostave njihovu ulicu na miru.