U SEPTEMBRU 41 POŽAR

1 min čitanja

Samo tokom septembra na teritoriji Topličkog okruga bio je 41 požar što je ozbiljan broj. Zbog toga će pripadnici Sektora za vanredne situacije pojačati kontrole i pisati prijave onim licima koja ih izazivaju.

-Imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavlјaju realnu opasnost za živote i zdravlјe naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete, Sektor za vanredne situacije MUP apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 027/ 193- saopšteno je u Sektoru za vanredne situacije Prokuplja.

Oni podsećaju građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spalјivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spalјivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spalјivanje ostataka strnih useva, bilјnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

-Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana- upozoravaju u ovom sektoru MUP Srbije.


3


1

The post U SEPTEMBRU 41 POŽAR appeared first on Prokuplje press.