U Bolnici mnoga odeljenja nemaju popodnevnu smenu

2 min čitanja
U Bolnici mnoga odeljenja nemaju popodnevnu smenu
Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić", foto:ProkupljePress.com

Nakon mnogobrojnih pitanja građana i svedočenja porodilja da se iz Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić“ Prokuplje, sa odeljenja sve češće šalju žene na porođaj u Nišu, poslali smo Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja bolnici i dobili odgovor da oni nemaju evidenciju ko se sve porađa u Nišu, jer žene to rade samoinicijativno.

Građani još tvrde da su se zapravo Odeljenje ginekologije i akušerstva sveli na dva doktora, koji sve i da žele, fizički ne mogu da postignu. Uz to, obojica su verovatno zbog napora koji trpe u poslednje vreme, ozbiljno oboleli, pa kada njih nema, žene se šalju na porođaje u Nišu.

-U službi ginekologije i akušerstva obezbeđen je kontinuitet u pružanju zdravstvene zaštite i to neprekidno 24 sata. Trenutno poslove specijaliste obavljaju šest lekara, dok se jedan doktor specijalista nalazi na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta, jedan specijalista se nalazi na mirovanju radnog odnosa i dva doktora medicine se nalaze na specijalizaciji- kažu u prokupačkoj bolnici.

Iako je malo nejasan ovaj odgovor, kao i o broju onih žena koje se šalju na porođaj u Niš, zanimljivo je da je Ljubica Stanković kojoj je bolnica platila specijalizaciju, odmah nakon što je završila, prešla u Niš, a kako stoji u odgovoru, vansudskim poravnjanjem ona je isplatila sve što je bolnica dala za njenu specijalizaciju.

Pitali smo i za druga odeljenja, jer smo čuli da se već duže vreme kuburi sa manjkom lekara, te je tako potvrđeno da ORL i ortopedija zbog manjeg broja izvršilaca i godišnjih odmora ne mogu da rade u popodnevnoj smeni.

U međuvremenu smo čuli da je i Očno odeljenje spalo na jednog specijalistu.

Sve u svemu,u popodnevoj smeni sada rade Hirurgija, Interno, Pedijatrija. Sva ostala odeljenja su ukinula popodnevnu smenu, a na svakom je priliv pacijenata velik. Onima koji se još upinju da održe i obezbede rad svojih odeljenja, svaka čast, zaista, jer izgleda da čine nadljudske napore da ipak sve pacijente pregledaju.

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ Prokuplje, koja pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, trenutno je, prema evidenciji Bolnice, treba da ima 130 izvršioca, ali je trenutno šest manje, odnosno imaju 80 specijalista, 40 doktora medicine na specijalizaciji i četiri doktora medicine kojima nije dodeljena specijalizacija. Doktori na specijalizaciji nisu baš tu i dok se vrate, treba izdržati.