TUŽIĆU GRAD JER NE POŠTUJU ZAKON

2 min čitanja

Zbog toga što ne poštuju zakon u Gradskoj kući u Prokuplju, Boban Stanković (48) iz Prokuplja koji je 2018. godine dobio status samostalnog umetnika pet godina, rešio je da tuži Grad. On ne može da ostvari svoje zakonom zagarantovano pravo na poreze i doprinose, jer mu u lokalnoj samoupravi ne priznaju taj status, već istražuju da li je on uradio nešto za Prokuplje!

 Kako punih pet godina nije mogao da ostvari svoja prava, jer je  Zakonom o kulturi, koji je donet još 2009. godine u članu 70 navedeno da se „doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosi za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike iz člana 58. stav 2. ovog zakona obezbeđuju se u budžetu jedinica lokalne samouprave” , na kraju je promenio prebivalište. Čim s eprijavio da živi u Beogradu, ostvario je svoja prava.

-Ovo je strašno. Punih pet godina se ganjam sa njima, pozivam na zakon, oni ignorišu. Čak je i SEUMS, Savez estradnih muzičkih umetnika Srbije, slao dopis da moraju da mi plaćaju, ali niko ne reaguje- žali nam se Stanković.

Objašnjava da je on jedini muzičar sa ovim statusom u Prokuplju, a da zapravo novac za njegove poreze i doprinose daje država, te lokalna samouprava samo treba da potražuje te pare.

-Kada sam im se obratio, rekli su mi da nemaju sredstva! U međuvremenu gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je tražio od Doma kulture u kojem nikada nisam radio, da ga izveste da li sam ja zaslužan za razvoj grada. Dakle, to se svelo na sitničarenje, odugovlačenje, prepucavanje, koje ne dolikuje ni jednoj strukturi koja je na čelu grada.  Nastao je jedan potpuni apsurd, koji nisam mogao više da izdržim, pa sam se po savetu prijavio u Beograd i već prvi mesec dobio sam ono što mi zakonom sleduje. I dok se druge sredine ponose svojim sportistima, umetnicima, u Prokuplju ih odbacuju- očajan je Stanković.

Dodaje da je tokom svoje muzičke karijere, dobio sve najznačajnije nagrade, organizovao nekoliko humanitarnih koncerata u Prokuplju, čitavog života dobrovoljno učestvovao u svim manifestacijama, kada su ga zvali, te da mu nije jasno zašto se i taj njegov rad ne ubraja u “doprinos gradu” .

-Sve i da ništa nisam radio za grad, o kojem uvek pričam sve najlepše kada negde odem da sviram, njihovo je da poštuju zakon, a on nalaže da mi se uplaćuju porezi i doprinosi. Na žalost, u Prokuplju se ne poštuje zakon- zaključuje on.

Priseća se kako je 2014. godine hteo da organizuje humanitarni koncert, nakon strašnih poplava koje su zadesile prokupački kraj i da se tim parama plati popravka nekih objekata ili pomogne neka ugrožena porodica.

-Tada su mi u lokalnoj samoupravi rekli da moram da podnesem molbu! I to sam učinio i zamislite, do danas nisam dobio odgovor- priseća se Stanković.

I dalje živi u ovoj sredini, ali sada za svaku sitnicu mora da putuje do Beograda, bilo da je reč o lekarskom pregledu, registraciji vozila, ili nekom drugom admiistrativnom poslu.

-U svom rođenom gradu, gde sam čitavog života, ja sam izopšten, a lokalna vlast na svaki način pokušava da mi oduzme sva prava- dodaje naš sagovornik.

Mi smo mejlom postavili pitanje gradonačelniku Prokuplja Milanu Aranđeloviću, povodom ovog slučaja ali nam on nije odgovorio.


0


0

The post TUŽIĆU GRAD JER NE POŠTUJU ZAKON appeared first on Prokuplje press.