TOP WINE FEST-SAJAM VINA U BLACU

1 min čitanja

Ove godine se po peti put održala jedna od najlepših manifestacija u topličkom kraju Top wine fest. Ovaj događaj okuplja najznačajnije proizvođače vina i ostalih alkoholnih pića iz Toplice ali i proizvođače hrane.

Tolica je od uvek važila za važnu regiju na vinskoj karti Srbije a njen značaj u vinogradarstvu i proizvodnji pića bio je najveći za vreme kraljevine Jugoslavije.

Ponovo se poslednjih desetak godina priča o topličkom vinogorju koje se sada prostire na nekoliko stotina hektara. Toplička vina su ponovo u vrhu i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim sajmovima i promovišu naš kraj. Prokupac , kao sinonim za toplička vina osnova je koja je već stotinama godina daje kvalitet ovim vinima na koje mi kao Topličani možemo da budemo ponosni. Ne samo to , na prokupcu možemo kao okrug da gradimo strategiju razvoja.

Državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović posetila je Blace i zajedno sa predsednikom Opštine Blace Ivanom Burgićem otvorila je 5. Top wine fest.

Manifestacija je napredovala u svim segmentima organizacije a društvo topličkim delikatesima pravili su i izlagači iz Negotina, Župe, Kruševca.

Miloš Čolić jedan od inicijatora i organizatora ove manifestacije je za naš portal izjavio:

– Ako bog da, uskoro će Toplica da postane vinska regija, a autohtona vrsta grožđa prokupac razvojna šansa za prosperitet ovog kraja. Sledeće godine imaćemo mlado vino koje će proizvesti porodica Vukosavljević pa će i vinska scena Toplice biti bogatija-najavio je Čolić.

On se zahvalio svima na učešću i podršci a među izlagačima su bili vinarija Toplicki vinogradi, vinarija Doja, vinarija Arandjelović,vinarija Ivanovic, podrum i vinogradi Kosta Botunjac, vinarija Raj, vinarija Rubin, vinarija Smiljkovic, mlekara Lazar, Dana likeri.

Posebnu zahvalnost za ovaj sajam organizatori duguju Turističkoj organizaciji Kuršumlije, Opstini Blace, Udruženju “Ja volim Jastrebac”.

Ovaj 5. Top wine fest je realizovao konzorcijum organizacija- Omladinski centar za ekonomski razvoj, Intermedia, Agroun u saradnji sa topličkim vinarijama. Finansijsku i logističku podršku omogućila je Opstine Blace koja je ovaj projekat podržala na konkursu za udruženja građana u 2023. godini.


4


1

The post TOP WINE FEST-SAJAM VINA U BLACU appeared first on Prokuplje press.