SVEĆE ZA OLIVERA

2 min čitanja
SVEĆE ZA OLIVERA
Sveće za Olivera, foto:ProkupljePress.com

U porti crkve Svetog Prokopija, kao i ranijih godia paljene su sveće Oliveru Ivanoviću, koji je pre tačno šest godina brutalno ubijen u Kosovskoj Mitrovici. Taj zočin do danas nije rasvetljen.

Ovoga puta, na žalost, samo su dve osobe došle d aupale sveće, a ranijih godina bilo je više građana Prokuplja. Niko iz opozicije nije bio, iako se u Beogradu održava protest upravo povodom smrti Olivera Ivanovića.

Kako je danas pisala Slobodna Evropa, Oliverov brat Miroslav Ivanović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se on i drugi članovi porodice mogu prepustiti “vremenu da zaleči rane” tek kada se pronađe i kazni Oliverov ubica i nalogodovac ubistva.

Tada će, kako dodaje, možda moći da pronađu i “duševni mir”.

“Neko je sa šest hitaca u leđa odlučio (Oliveru) da oduzme život iz političkih pobuda i interesa. Sa tim mi kao porodica živimo i dan danas. To se teško doživljava, mnogo je stvari koje nas vraćaju na trenutke tog zlodela. Vreme leči sve ali u ovom slučaju, jako teško”, kaže Miroslav Ivanović za radio Slobodna Evropa.

Ivanović je bio političar nosilac liste “Sloboda demokratija pravda – Oliver Ivanović” na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Početkom 2014. godine takođe bio jedan od kandidata za predsednika Severne Mitrovice, kada je priveden zbog sumnje da je počinio ratne zločine. Apelacioni sud Kosova je februara 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Ponovno suđenje je počelo 24. marta 2017, a 21. aprila Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

Ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici na Kosovu.