SVAKO IMA SVOJE ZADUŽENJE

1 min čitanja

Kada dođe vreme spremanja zimnice, u Prokuplju konačno muškarci i žene rade zajedno. Svako ima svoje zaduženje, koje godinama unazad se ne menja i niko se ne buni što mora da učestvuje. Tako je u gotovo svim kućama. Izvadi se kube ii založi smederevac, pa kreće „zabava“ . Uz priču, kaficu, nekako ovi dani i ta muka oko spremanja ajvara, ide lakše.

U Novom naselju, porodica Stanković uveliko priprema one domaćinske čarolije koje nam krate duge noći tokom zime.

-Meni je posao da ispečem papriku, a u ostalo se ne mešam- kaže Aleksandar Stanković (82) koji svake godine svojoj supruzi Gordani pomaže oko spremanja zimnice.

Ovih dana tako krate penzionerske dane, dok deca imaju drugih obaveza.

-Kod nas je još uvek zimnica sprema i to u pozamašnim količinama. Sada samo posvećeni ajvaru, za neki dan prebacićemo se na pindžur, pa kupus. Turšija je već gotova- objašnjava Aleksandar dok se preznojava kraj kubeta koji prži u ovim još uvek lepim danima.

Dodaje da pečenje paprike za ajvar nije kraj njegove noćne more koja se zove zimnica, već ima i zaduženje da isecka šargarepu za kiseljenje sa karfiolom.

-To je lakše, sediš i seckaš. Ovih dana uvek se setim da zapravo uopšte nije lako biti žena- priznaje naš sagovorik.

Da tako on svoj doprinos hrani koja će se naći za stolom tokom zimskih dana i noći, ali ipak priznaje da je veći teret opet na ženi. Tako kada se udalji od kubeta, na scenu stupaja Gordana i komšinice koje ljušte papriku, do kasno u noć.

A deca, kao deca, dođu kada je gotovo, jer tih dana imaju „prečih i neodložnih obaveza“ i nekako izbegnu ovo spremanje.

U porodici Stanković obavezno je i slatko, pa se krene još od juna sa pripremu istog. U podrumu su već određene količine onog od višanja, šljiva i smokve, a Saša Stanković, sin bračnog para, priznaje da mu jutro obavezno krene upravo nekim od njih.

Teku tako prvi dani jeseni, obeleženi mirisom zime u teglama uredno poređanim u podrumima i ostavama, a svi jedva čekaju da sve „ukrti“ i krenu one degustacije kada nastupe hladni dani. 


8


0

The post SVAKO IMA SVOJE ZADUŽENJE appeared first on Prokuplje press.