SKORO 70 ODSTO PROKUPČANA SLAVI SVETOG NIKOLU

1 min čitanja
SKORO 70 ODSTO PROKUPČANA SLAVI SVETOG NIKOLU
Babin potok, foto:ProkupljePress.coom

Prema nekim okvirnim podacima, Sveti Nikola je slava gotovo 70 odsto Prokupčana, odnosno tačnije 65 odsto. I oni koji ne slave, svakako idu na slavu, kod prijatelja, komšija, pa će ovi dani da se svedu na druženje. Jedini problem je stići na sva mesta, a domaćinima činejnica da tri dana sigurno njihova vrata moraju d abudu otvorena.

Koliko je Sveti Nikola kao slava prisutan u Prokuplju, pokazuje i na primer selo Babin potok u kojem ima skoro 200 domaćinstva, a svega tri njih ne slavi ovu slavu.

Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti – kaže Savka Mitić, koja je čitavu nedelju provela pripremajući slavsku trpezu, i dodaje da bukvalno svaka druga osoba koju zna u ovom kraju obeležava ovog sveca.

I da nije Babinog Potoka, popularnost Svetog Nikole u prokupačkom kraju daleko prevazilazi sve ostale praznike

Da je Sveti Nikola najprisutniji u ovoj sredini potvrdili sun am ranije i u prokupačkoj crkvi gde su kazali da je 35 odsto domaćinstva koji primaju sveštenika obeležava ovu slavu. Ako se dodaju ona domaćinstva koja ne primaju sveštenika, taj posto duplo raste.

Posle Svetog Nikole, najpopularnija slava u Prokuplju je Sveti Aranđel.

 Tokom ovih dana, zbog većeg konzumiranja alkohola, pojačane su i policijske kontrole u našem kraju.