SIMPO ŠIK POSTAO VLASNIŠTVO DRŽAVE, A NEMA KAPITAL

2 min čitanja

– Poverioci nekadašnjeg „ŠIK Kopaonika“ koji godinama pokušavaju da naplate svoja izvršna potraživanja, su besni, jer je država odlučila da otpiše sva dugovanja „SIMPO ŠIK“ koji samo koristi imovinu „ŠIK Kopaonika“ koji je u stečaju. Zapravo,  Država je konvertovala dug „SIMPO ŠIK“ i postala vlasnik imovine koja ne postoji! To je i objavljeno u Agenciji za privredne registre gde se sada kao vlasnici „SIMPO ŠIK“ pojavljuju Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republički zavod za zdravstveno osiguranje,Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Kuršumlija, Grad Vranje, Grad Beograd, Vlada Republike Srbije i SIMPO ad Vranje. Najveći udeo, čak više od 57 odsto ima PIO, zatim 25 odsto Zavod za zdravstveno osiguranje, a najmanje 0,01 odsto SIMPO Vranje. Prenos je izvršen 10.jula ove godine.

-Ovo je presedan. Godinama nisu plaćali poreze, doprinose i sada im se sve oprašta. Šta je sa svima nama koji redovno plaćamo sve dažbine državi- ljut je Nebojša Krstić, jedan od poverilaca nekadašnjeg „ŠIK Kopaonika“ čiju zapravo imovinu koristi „SIMPO ŠIK“ .

Krstić objašnjava da je 2010. godine država bez znanja poverilaca dala svu imovinu „ŠIK Kopaonika“ na korišćenje „SIMPO ŠIK“ a da je to privatno preduzeće trebalo da plaća na ime zakupa mesečno 720.000 dinara. Nikada ništa nije platilo. Ono zapravo i nema nikakvu imovinu, pa je zato još strašnija ova transakcija.

Prema podacima u 2021. godini na primer „SIMPO ŠIK“ je imao skoro 1,7 milijardi dinara dugoročne obaveze, a skoro 3,6 milijardi kratkoročnih obaveza.

-Mi smo, kao poverioci, tražili 2019. godine da Opština Kuršumlija otkupi tu imovinu, nisu nas slušali. Ignorišu nas godinama i za naše izvršne presude, a sada država postaje vlasnik nečega čega nema- objašnjava Krstić.

On dodaje da je ovo primer kako neko može sve, kako za nekog ne važi zakon.

-I dok se babi koja je iz svoje bašte ubrala kilogram plodova i pokušava d aih proda na nekoj ulici u Srbiji, debelo naplati kazna za to, mnogi koji su štićenici nekog tamo, imaju pravo d ane plaćaju ništa i da im se vratolomni dugovi na kraju oproste-zaključuje Krstić.

Bivši radnici „ŠIK Kopaonika“ već godinama čekaju da naplate svoje izvršne presude. Nekoliko puta su pokušali blokadama sale u opštinskoj zgradi u Kuršumliji da skrenu pažnju na ovaj problem. Umesto da se nađe rešenje, država im je dala „pomoć“ od po 50.000 dinara na ime tih izvršnih presuda. Mnogi su pristali i uzeli je i odrekli se svojih dugovanja.


0


0

The post SIMPO ŠIK POSTAO VLASNIŠTVO DRŽAVE, A NEMA KAPITAL appeared first on Prokuplje press.