SESTRINO HRABRO SRCE

2 min čitanja

Ovogodišnja nagrada niškog Udruženja „Svetislav Milić – mladima od srca“, koja se dodeljuje za humanitarni rad, pripala je  Magdaleni Stanković (17) iz Žitorađe. Ona je zajedno sa svojim prijateljima uspela da za mesec i po dana prikupi 30.000 evra za lečenje svoje starije sestre Marije Stanković. Nagrada joj se dodeljuje „za izuzetnu ličnu hrabrost, odanost i nesebičnu posvećenost očuvanju života, za inspirisanje nacije i za promovisanje uzvišenih vrednosti u društvu“.

Magdalena je tinejdžer koji se u najboljim godinama susrela sa teškom situacijom, koja je nije pokolebala i obeshrabrila, već joj zapravo pomogla da izađe iz nje, zajedno sa sestrom, još jača. Njena sestra Marija bolovala je od “Nutcracker” sindroma, i hitno je trebalo preko 3,5 miliona dinara za operaciju u Turskoj. Zajedno sa grupom mladih ljudi u Žitorađi, Magdalena je juna prošle godine krenula u borbu za sestrin zdrav život.

-Bio je to šok za mene kada sam saznala da je mojoj sestri neophodna operacija, ali nisam se predala niti dozvolila da ona vidi koliko sam se uplašila. Odmah pošto je potpisan ugovor sa Fondacijom “Budi human” otvorila sam Fejsbuk stranicu i počela da prikupljam pomoć. U tome su mi mnogo pomogli Marijini i moji drugovi iz Žitorađe i neizmerno smo im zahvalne- kaže ova devojka, koja je treća godina Medicinske škole “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju.

Svu svoju energiju Magdalena je usmerila na prikupljanje pomoći i na to da sestra ozdravi.

-Znala sam da je sve u mojim rukama i da ako neću ja da pomognem, ko će. Bilo je trenutaka kada sam sumnjala, ali nisam dozvolila da me to osećanje obuzme, niti da Marija vidi. Kada smo shvatili da na njenom računu ima 30.000 evra koliko nam je bilo potrebno, prosto sam zanemela. Osetila sam olakšanje i znala sam da će Marija da ozdravi- priseća se Magdalena tih trenutaka neizvesnosti.

A onda je došao i najvažniji trenutak- operacija.

-Kada je doktor koji je vodio operaciju u turskoj klinici izašao iz sale sa osmehom na licu, znala sam da je konačno sve gotovo i da smo svi zajedno pobedili. Taj osećaj olakšanja i sreće je neopisiv. To je pobeda za zdravlje moje sestre- dodaje Magdalena.

Tako je ova devojka pokazala kako je borac, skoro isto toliki koliki je njena sestra, koja je imala redak sindrom i godinama patila zbog toga, sve dok konačno nije ustanovljena prava dijagnoza. Sada je Marija, koja je student Medicinskog fakulteta u Nišu, nastavila da živi normalan život, a mlađe sestra Magdalena ide njenim stopama. Obe su pokazale jednu veliku snagu, koja može da prebrodi sve.


17


1

The post SESTRINO HRABRO SRCE appeared first on Prokuplje press.