SAMO ONI SA „SVEŽIM“ GROBOVIMA MOGU NA ZADUŠNICE!

2 min čitanja

U prokupačkoj fabrici „Leoni“ kako tvrde radnici jasno im je stavljeno do znanja da neće moći da ne rade u subotu, jer su Zadušnice i da se za izostanak sa posla mogu da prijave samo oni kojima su bliski članovi porodice preminuli u poslednjih godinu, maksimalno dve dana. Iz „Leonija“ čekamo odgovor na ove trvdnje radnika.

Iz više izvora, od različitih radnika smo čuli da su u sektorima proizvodnje prokupačke fabrike „Leoni“ pustali spiskove da se potpišu oni koji ne mogu da dođu u subotu prepodne da rade zbog Zadušnica. Naglašeno je da u taj spisak mogu da se upišu samo oni koji imaju „sveže“ grobove u bližoj porodici, što je izazvalo negodovanje svih.

-Moji su roditelji preminuli pre desetak godina i ja ne mogu da uzmem slobodan dan i da im kako to običaji nalažu zapalim sveću, jer su oni po mišljenju naših šefova odavno preminuli. Kakve veze ima ko je kad preminuo? Još malo zabraniće nam da dišemo- komentariše jedna od radnika.

I ostali potvrđuju njegovu priču i kažu da do sada se sa ovim nisu susreli. Dodaju, da su im ovako još jednom ugrožena osnovna ljudska prava i da situacija u fabrici prelazi sve granice normalnog.

-Uvei su nam i obaveznu radnu subotu, po kojem zakonu ne znam. Brane nam da zapalimo sveću preminulima, ne dozvoljavaju nam ništa, kao da smo robovi. I robovi su imali osnovna prava, a mi ne. Evo u dva dana dvojica kolega su se povredili na poslu. Sve je to od premora, pritisaka i neljudskog ponašanja poslodavca- objašnjava trenutnu situaciju radnica ove fabrike.

Oni pozivaju da neko nezavistan dođe i samo provede tri dana u pogonu i tvrde da će videti da je rad postao nezamisliv u uslovima u kojima su oni.

Na sindikate u ovoj fabrici niko ne računa i niko im se i ne obraća, a u nedavnom „tihom štrajku“ oni su se ogradili od radnika pravdajući to time da su se zaposleni samoinicijativno organizovali te da nisu pozvali sindikate. U prokupačkom „Leoniju“ ima dva sindikata.

Ni država, kao ni lokalna samouprava ne reaguje niti se oglašava povodom sve češćih žalbi radnika na uslove rada i međuljudske odnose u ne samo prokupačkoj već i u ostalim fabrikama Kompanije „Leoni“, kojih je zapravo četiri. Pored Porkuplja, imaju fabriku u Kraljevu, Nišu i Malošištu.

Nedavno je radnici M.S. u prvoj smeni u fabrici u Malošištu pozlilo, pa je posetila fabričku ambulantu, ali je dežurni lekar u njoj, vratila na posao. Nakon manje od sat vremena nesrećnu radnicu su poslali kući, gde je na žalost preminula posle dva sata.

Tada se na insistiranje novinara oglasila i Kompanija „Leoni“ tvrdeći da oni ne mogu da uspostavljaju lekarske dijagoze, što je tačno, ali na kraju se nije utvrdilo šta je uzrok prestanka rada srca žene od 45 godina.

Sada smo kompaniji postavili pitanja koja se tiču spiskova onih koji smeju da idu na Zadušnice. Piatli smo ih i koliko je poslednjih dana bilo povreda na radu i da li je zakonski to što su uveli svaku radnu subotu.

Odgovori za sada nisu stigli.


26


1

The post SAMO ONI SA „SVEŽIM“ GROBOVIMA MOGU NA ZADUŠNICE! appeared first on Prokuplje press.