Radio-klub traje i pored svih bura koje su ga šibale

3 min čitanja
Radio-klub traje i pored svih bura koje su ga šibale
Oni su naši tihi heroji izpozadine, foto:ProkupljePress.com

Radio- klub Toplica Prokuplje uspeva da održi kontinuitet, a u poslednje vreme polako se poojačava interesovanje građana da budu deo kluba. Trenutno ima 15 aktivnih članova i za njima su poslednjih godina ozbiljan rad i uspesi. Sve je ipak stvar entuzijazma i to su dokazali. Najstariji član kluba je Miloš Stanković (80), oficir radio-veze i on kaže da ovaj klub veoma važan i kroz vreme koje je prošlo mnogo je učinio u kriznim situacijama.

-Jedino je prostor u kojem trenutno boravimo mali. Nemam čak ni gde da ostavimo uređaje. Ipak, zahvaljujući ovim ljudima koji su u klubu, mi opstajemo- objašnjava Stanković.

I zaista je tako, jer u malom prostoru različiti ljudi, različitih profesija, a svi nasmejani i srdačni.

Tu je Bratislava, koja je od osmog razreda član kluba.

-Kada sam polagala za klasu, 1992. godine bilo nas je puno, sada je mnogo manje. Ipak, ljubav prema telegrafiji, i ostvarivanju veza sa čitavim svetom, je ono što nas privlači. Tehnika je napredovala, digitalne komunikacije su se razvile i sada je mnogo lakše nego što je ranije bilo- kaže Bratislava.

Tu je i Marko, koji je dugo bio neaktivan.

-Položio sam za klasu 2004. godine. Nadam se da će klub opet da zaživi, posle duže pauze- optimista je Marko.

U novoj generaciji radio-amatera puno je entuzijasta, takvi su na primer Sloba i Nikola. Tako je Nikola položio klasu 2019. godine.

-Ujak mi je preneo ljubav i zarazio me radio-amaterstvom. Od tada ne odustajem- kaže Nikola.

Prava vrednost kluba vidi se tek u kriznim situacijama. Tako su oni tu, kada ni jedna druga veza ne radi. Povezuju ljude, objavljuju saopštenja, koja su važna za sve. Tako su bili aktivni i u vreme bombardovanja 1999. godine. Pomažu u potragama i povezivanju ljudi.

-Bila je situacija sedamdesetih godina, kada smo uspeli da preko ardio- amatera u Tuluzu dođemo do nekog čoveka koji pravi meleme i pomognemo tada bolesnom detetu iz Prokuplja da se izleči. Bili smo danima u prostorijama, kraj aparata. Mislim da niko ne shvata značaj radio- veze- priseća se predsednik kluba Zoran Vukajlović.

Tako su i pre dve godine učestvovali u akciji MUP Srbije „Morava 2“ koja je podrazumevala opštu uzbunu i mobilizovanje svih ekipa za krizne situacije. Mi smo bili deo vatrogasaca i zaduženi za kratke talase- priča Sloba, još jedna član ovog udruženja.

Znači, uvek kada nema ko, uskaču radio-amateri i zato treba da se uvaži napor koji oni ulažu da očuvaju kontinuitet i da traju i kada je sve u redu.

Sami prave predajnike, pojačivače i sa velikom ljubavlju prilaze ovom poslu.

Bez ikakvih sredstava sa strane, retko datih po 50.000 dinara iz lokalnog budžeta, oni su tu spremni da nam pomognu.

 

                              DECA VOLE RADIO-KLUB

Cilj ovog kluba je omasovljenje članstva, a već imaju dvojicu mališana, koji su spremni da se priključe.

-U narednom periodu potrudićemo se da ostvarimo i saradnju sa školama i da pokažemo mlađim generacijama- objašnjava Sloba i poziva sve one koji žele, da im se pridruže.

Radio-amateri se okupljaju svakog četvrtka od 18 do 20 časova u svojim prostorijama, koje su u zgradi gde je i Crveni krst. Možete da dođete i jednostavno se upoznate sa njihovim radom, videćete, svideće Vam se!

Klub je osnovan novembra 1966. godine i otvorio ga je Toma Nešković. Od tada, sa nekim manjim prekidima, oni traju!