PRVA ČETNIČKA ŠKOLA BILA U PROKUPLJU

1 min čitanja

Četnički vojvoda, major Vojislav Tankosić je 1908. godine otvorio četničku školu u Prokuplju. Vežbalište je bilo na Grčkom mlinu. Prokuplje je oduvek bilo poznato po  ratnicima, pa Tankosiću nije bilo teško da pronađe one koji će se obučavati ratnim veštinama. Cilj škole je bio da priprema dobrovoljce za izvršavanje specijalnih zadataka u Bosni i Hercegovini. Širio je mrežu u Bosni i Hercegovini i regrutovao je dobrovolјce za sukob koji se smatrao neminovnim.

Ovaj četnički vojvoda je jedan od osnivača Crne ruke, odnosno organizacije „Ujedinjenje ili smrt“  i imao je veliku ulogu u Majskom prevratu sve do Sarajevskog atentata. Poreklom je iz Bosanske krajine. Rođen je 1880. a poginuo je za vreme povlačenja srpske vojske 1915. godine u Trsteniku.

Poznat je široj javnosti i po tome što je komandovao vodom koji je streljao braću kraljice Drage, nije hteo da primi Gavrila Principa u četu zbog konstitucije, doturao oružje arnautskim vođama kada su se borili protiv Turaka,a često je boravio i u Makedoniji, gde je imao zadatak da formira četničke grupacije….Njegova biografija je zaista bogata, a kada je poginuo, njegovi saradnici su ga krišom sahtanili, ali su ga Austrougari našli, otkopali i slikali, da bi sev uverili da je zaista mrtav.


1


0

The post PRVA ČETNIČKA ŠKOLA BILA U PROKUPLJU appeared first on Prokuplje press.