Prokuplje je prva žrtva NATO bombardovanja

3 min čitanja
Prokuplje je prva žrtva NATO bombardovanja
Prokupačka kasarna nakon prvih tomahavki, foto:Darko Žarić

Tačno u 20.53 časova 24. marta 1999. godine na prokupački garnizon „Ratko Pavlović Ćićko“ pala je prva bomba, a vojnik Boban Nedeljković bio je prva žrtva NATO agresije. Ranjeno je još pet njegovih kolega. Na našu kasarnu bačene su tri tomahavke. Gađali su centre veza Vojske Jugoslavije.

Zato su u 19.55 pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim su u 20.53 krstareće rakete pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 11 vojnika Bombe su oko 20.10 pale na kasarnu u Vrbici i u Podgorici. Vojni ciljevi u Batajnici pogođeni su u 20.38. Ta noć bila je strašno suočavanje sa neverujućim.

Prema podacima koji su zvanični najmlađa žrtva NATO agresije u Toplici je jedanaestomesečna beba Bojana Tošović iz kuršumlijskog sela Merdara, koja je stradala 11. aprila 1999. godine uoči Vaskrsa.

Bojna Tošović, foto:sajt Opštine Kuršumlija

Darko Žarić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR Prokuplјa i Topličkog okruga i muzejski savetnik istoričar kaže da je tokom 78 dana bombardovanja samo u Kuršumliji gađano 33 dana u 72 naleta NATO avijacije, a bačeno je 432 bombe, 7 krstarećih raketa, 5 kontejnera kasetnih bombi, 10 napalm bombi na 21.  lokaciji.

U opštini Žitorađa uništen je železnički most i betonski most kod Podine.

U opštini Blace, bombe su pale u ataru sela Suvi Do, Popova i Gornja Jošanica.

U tada opštini Prokuplјe, bombardovani su: kasarna VJ, magacini VJ kod Nove Božurne i kod Suve česme. Srušen je antenski stub-repetitor na Jastrepcu. Avio bombe padale su i u atarima sela Babotinac, Tovrlјane, Trnava, Belogoš, Pasjača, Beli Kamen, Vodice, Ćukovac, Bele Vode, Potočić, Donje Kordince, Kruševica, Gornja Bejašnica, Gornja Konjuša, Petrovac, Bumburek, Jovine Livade i Gornja Toponica.

- Ukupno je stradalo iz Toplice u sukobima 1998. i 2000. i u ratu 1999. godine, 84 vojnika, policajaca i civila- navodi Žarić.

I danas kada je prošlo 25 godina od tih strašnih dana, rane su otvorene i sećanje je živo.

Treba da pamtimo, ne samo danas, već uvek!