PRIHVAĆENE KANDIDATURE KOJE NISU PO ZAKONU?

1 min čitanja
PRIHVAĆENE KANDIDATURE KOJE NISU PO ZAKONU?
Narodna biblioteka "Rade Drainac", foto:ProkupljePress.com

Narodna bilioteka „Rade Drainac“ Prokuplje već dve godine nema direktora, a ovlašćeno lice u ovom periodu bio je Dragan Ognjanović, koji je prethodno izabran za direktora. Ipak, krajem decembra prošle godine, objavljen je konkurs za direktora, koji je završen 22. decembra. Pristigle su tri prijave, te je ovih dana zasedao Upravni odbor Biblioteke. Oni su odlučili, kako smo saznali, da prihvate sve tri kandidature i pošalju Ministarstvu kulture, koje je nadležno za izbor. Biblioteka je jedina ustanova u Prokuplju u kojoj lokalna vlast ne odlučuje ko je direktor, već to čini nadležno ministarstvo.
Za mesto direktora bore se Dragan Ognjanović, Gordana Kostadinović koja je zaposlena u Narodnom muzeju „Toplice“ i Gordana Barjaktarević koja je zaposlena u Biblioteci.
-Najveći problem je član 36 Zakona o kulturi u kojem se navodi: „Kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi. Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se statutom ustanove. Kandidat za direktora dužan je da predloži program rada i razvoja ustanove, kao sastavni deo konkursne dokumentacije”. Prema ašim saznanjima, Ognjanović ima i taj uslov. I Gordana Kostadinović tvrdi da ima radno iskustvo od pet godina sa fakultetom, odnosno sedmim stepenom. Poslednji kandidat ima sedmi stepen, ali nikada nije radila sa njim, već po drugim stepenima. Ipak, Upravni odbor je odlučio da sve tri kandidature pošalje kao validne- priča izvor blizak trenutnim dešavanjima.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_kulturi.html
Mi smo pozvali i poslali sms predsedniku Upravnog odbora Dragani Veković želeći da dobijemo njen komentar, ali ona nije odgovarala.
Krajnju reč daće Ministarstvo kulture, ali po svoj prilici, sve vreme se lokalna vlast trudi da Biblioteka dobije drugog direktora, pa se zdušno trude da to budu drugi kandidati. Zbog toga je UO i zaboravio zakon i prihvatio sve tri kandidature, te ih prosledio ministarstvu.