PO BOJI SLOVA VIDI SE KO JE VAŽNIJI

1 min čitanja

Jedan kulturni događaj u Narodnom muzeju Toplice svakako će biti kao ni jedan ranije posećen, jer ga otvara narodni poslanik iz Prokuplja, koji živi u Beogradu Darko Laketić. To znamo, po samom plakatu najave, jer za razliku od autora izložbe koji je skromnim malim crnim slovima utopljen u ostatak teksta, ime onoga koji otvara je štampano crvenim mastilom.

Na pozivnici dakle, za otvaranje izložbe „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ jedino su naziv institucije u kojoj je postavka, naziv izložbe i ime onoga koji otvara jarkim crvenim slovima. Sve ostalo je onim jeftinijim, sitnijim i manje primetnim crnim slovima, pa i ime autora izložbe prof. Dr Dejana Antića, kao i povod izložbe, odnosno 110 godina od pobede u Drugom balkanskom ratu.

Za nas je to važna tema, s obzirom da je i „Gvozdeni puk“ učestvovao u tim borbama, ali naravno kulturu niko ne prati, odnosno retki prate. E sad, videćemo u petak  u 19 časova u Narodnom muzeju Toplice, kada je zakazano otvaranje, koliko će interesovanje ova izložba da izazove.

Ako ne zbog važnosti samog Drugog balkanskog rata i Gvozdenog puka i truda autora izložbe, koji bi morao da bude vidno označen crvenim slovina, onda zbog drugog imena sa najavnog plakata, odnosno lica koje otvara izložbu.

Mudro, nema šta. Ako ne možeš da privučeš ljude da isprate kulturni događaj, a ti staviš ime onog kojeg ne smeju da ne isprate. Bar na broju, očekujem pun Narodni muzej Toplice.

Biljana Roganović


0


0

The post PO BOJI SLOVA VIDI SE KO JE VAŽNIJI appeared first on Prokuplje press.