PIŠU IM DISCIPLINSKE, A ONDA MORAJU DA IH VRATE NA POSAO

2 min čitanja
PIŠU IM DISCIPLINSKE, A ONDA MORAJU DA IH VRATE NA POSAO
PU Prokuplje,foto:ProkupljePress.com

U Policijskoj upravi Prokuplje tokom 2023. godine protiv deset policijskih službenika su pokrenuti disciplinski postupci, a u istoj godini čak njih 19 je vraćeno na posao, odgovoreno nam je u PU Prokuplje, po Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

PU Prokuplje, foto:ProkupljePress.com

Ovo je dakle postala praksa o kojoj je ranije pisao Informativni portal Direktno.rs da se za svakakve gluposti policijski službenici u Porkuplju udaljavaju sa posla, odnosno da im se podnose disciplinske prijave. Na ovaj način, tada su, još 2022. godine kada smo pisali tekst o tome, nam potvrdili određeni službenici stvara negativna atmosfera, te se targetiraju i u većini slučajeva, bez ikakvog osnova udaljavaju sa posla. Ipak, praksa se smanjila, jer je na primer u 2021. godini u rpvih deset meseci bilo pokrenuto 75 disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika.

Na kraju se ispostavi da su te pritužbe bile neosnovane.

Još uvek se pamti slučaj početkom amra  2022. godini kada je načelnik PU Prokuplje Nenad Kaličanin heo da kazni šest policijskih službenika PS Kuršumlija, koji su pucali u vazduh, kako bi upozorili Albance da su nelegalno ušli na prostor kuršumlijske opštine koja se graniči sa opštinom Podujevo, iako su prethodno na te policajce pucali Albanci šumokradice. Taj pokušaj je stopiran, jer je reagovao i Nezavisni sindikat policije.

U međuvremenu se izgleda Kaličanin naučio, pa je smanjio broj pokrenutih postupaka, ali ih još uvek ima.

-Tenzija pod kojom radimo je užasna. Nije da pokušavam da odbranim naš rad, ali je zaista tako. Svaka prijava, svaki korak, udisaj se prati i svi onda strahujemo. Više nema toliko pokrenutih postupaka, ali se ljudi premestaju, a oni manje “poslušni” šalju u ispostave, stanice. Mislim da se više mi plašimo rukovodstva, nego što se kriminalci plaše nas- objašnjavaju nam policijski službenici kakvo je stanje u ovoj upravi.

Dodaju da niko ne zna gde će sutra, te da je pritisak koji trpe užasan.

Ipak, ima i slučajeva, u manjem broju, koji su može se reći bili opravdani, ali su ipak “pali”.

I dok Policijska stanica u prokuplju izgleda kao da je bomba pala u nju, sa nameštajem koji ne liči na nameštaj i gde borave službenici 24 sata svih 365 dana u godini, a niko se ne trudi da barem delić ovog prostora obnovi, u PU Prokuplje nema dovoljno policajaca, jer prema opet zvaničnim podacima koje smo dobili trenutna popunjenost PU Prokuplje je 87,60 odsto.

Zbog obaveznog dežuranja policajaca u školama, broj onih koji su u intervencijama i saobraćaju je još manji, što svedoče i građani, koji su nam se više puta obratili sa tvrdnjom da na primer saobraćajni policajci ne mogu da stignu na uviđaje kada se dogodi neka nezgoda, jer ih je malo.

U poslednje vreme primljeni su novi, to je činjenica, ali su mnogi otišli u penziju oko Nove godine, a ovi što su ostali, kako kažu, ne mogu da dočekaju da na njih dođe red da se penzionišu.

U ovoj upravi, nešto nije baš kako valja….