OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU BEOGRADA ALEKSANDRU ŠAPIĆU

2 min čitanja

Poštovani gospodine Šapiću,

Na konferenciji za medije održanoj 16. oktobra 2023. godine obavestili ste javnost da će za desetak dana biti raspisana javna nabavka za 300 novih autobusa na gas i 20 – 25 tramvaja. Ova vest je svakako obradovala veliki broj stanovnika Beograda koji koriste gradski prevoz.

U izmenama plana javnih nabavki Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd” u nastavku GSP od 21. septembra 2023, preko kojeg će biti realizovana ova nabavka, pod rednim brojem 0307 – Kupovina novih vozila za prevoz, kao procenjena vrednost označen je iznos od 31.770.000.000,00 dinara. Na ovaj iznos treba dodati 20% koliko iznosi stopa PDV-a, tako da ukupna procenjena vrednost u stvari iznosi 38.124.000.000,00 dinara, odnosno nešto preko 325.000.000 (trista dvadeset pet miliona) evra.

Ako se uzme u obzir da se cene tramvaja kreću oko 2 miliona evra po vozilu, što bi za sa Vaše strane najavlјenih a u planu nabavki nepomenutih dvadesetak tramvaja iznosilo oko 40 miliona evra, logično je pretpostaviti da će preostali iznos od 285 miliona evra biti upotreblјen za plaćanje 300 autobusa na gas. Autobusi će, dakle, biti plaćeni po 950.000 evra po vozilu.

Ovako procenjena vrednost autobusa na gas predstavlјa ne malo iznenađenje, naročito ako se ima u vidu da je pre tačno dve godine Beograd kupio 100 zglobnih autobusa po gotovo trostruko nižoj ceni, odnosno za 340.000 evra po vozilu. Nije poznato koje je drugo vozilo u protekle dve godine poskupelo trostruko, ali je potpuno očigledno da će građani Beograda plaćati nove autobuse po ceni koja je 600.000 evra po vozilu viša u odnosu na one koji su pribavlјeni 2021, a isporučeni 2022, dakle pre svega godinu dana.

Kada ovaj iznos pomnožimo sa brojem autobusa, dakle 300, jasno je da će ukupna razlika između prethodne i nove cene iznositi 180 milina evra. Za ovaj novac, koji predstavlјa devetinu, odnosno 11% beogradskog budžeta za tekuću godinu, građani Beograda bi mogli dobiti značajan broj strateški važnih objekata, dobara i usluga, koji bi mogli bitno uticati na kvalitet života u glavnom gradu.

Teško je oteti se utisku da ovih 180 miliona evra zapravo predstavlјaju cenukorupcije koju će građani Beograda bez ikakve krivice i razloga morati da plate. Zašto, kome i u ime čega, pitanja su nad kojima bi trebali da se zamisle svi lјudi i u Beogradu i u Srbiji, a posebno Vi kao gradonačelnik srpske prestonice.

Ovo otvoreno pismo Vam upućujem uveren da su Vam, usled brojnih obaveza, promakli važni detalјi vezani za ovu javnu nabavku, a na koje Vam ovom prilikom ukazujem. Uveren da ćete se narednih dana pozabaviti ovom potencijalno ogromnom koruptivnom aferom i učiniti sve da do nje ne dođe, za šta bi prvi korak bilo odlaganje pokretanja postupka javne nabavke i njeno temelјno preispitivanje, srdačno Vas pozdravlјam.

25. oktobar 2023. Dragan Dobrašinović

Član Predsedništva i predsednik Antikorupcijskog tima Dveri


3


0

The post OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU BEOGRADA ALEKSANDRU ŠAPIĆU appeared first on Prokuplje press.