Opozicija podnosi prijavu zbog današnje skupštine

2 min čitanja
Opozicija podnosi prijavu zbog današnje skupštine
Centar Blaca, foto:ProkupljePress.com, arhiva

Blačka opozicija, koju čini „Srbija protiv nasilja“, Nada za Blace i SPS podneće krivičnu prijavu nadležnom sudu i tužbu protiv predsednika Skupštine Dejana Mijajlovića (SNS) Upravnom sudu zbog, kako kažu, neregularnosti danas održane sednice Skupštine Blace. Na njoj je od 25 odbornika prisustvovalo svega 12, čime skupština nije trebalo da se održi jer ne postoji kvorum. Ipak, ona je održana, a druga tačka podrazumevala je prestanak mandata dvojici odbornika i verifikovanje mandata novim odbornicima iz redova SNS. Raspravljalo se i o budžetu za 2024. godinu.

-Reč je o kršenju Ustava i svih mogućih zakona, jer bez obzira što nemaju kvorum, oni drže sednicu, konstatuju prestanak dva mandata, verifikuju nova dva odbornika i nastavljaju dalje sa budžetom- kaže predsednik SSP u Blacu Branisla Đorđević.

On dodaje da ova sednica nije ni trebalo da se održi, te da sada podhitno moraju da se ponište donete odluke.

Sa njim se slaže i šef odborničke grupe „Nada za Blace“ i predsednik Novog DSS u Blacu Miloš Pavlović. Objašnjava da čak ni jedan odbornik SNS nije došao, te da to pokazuje da vladajuća struktura nema većinu i da je svaka njihova odluka pod znakom pitanja.

-Opozicija u Blacu je jedinstvena i mi ćemo već danas podneti krivičnu prijavu nadležnom sudu- najavio je Pavlović.

I odbornici SPS se slažu sa tim.

-Ovo je nešto što je nezabeleženo u političkom životu Blaca, skupština je održana sa 12 od 25 odbornika. Ona je pokazatelj da u njihovom univerzumu sve može- kazala je odbornica SPS u lokalnoj skupštini Andriana Nestorović.

Ipak, prozvani predsednik Skupštine Blace Dejan Mijajlović kaže da je sednica bila apsolutno legalna.

-Postoji i snimak sa nje, a zasedanju je prisustvovalo 14 odbornika, odnosno i ta dva nova koja imaju pravo da učestvuju u raspravi i odlučivanju o tačkama dnevnog reda. Pravo opozicije je da misli šta hoće- kazao je Mijajlović.

Blačka skuptšina je „šarena“. Iako SNS ima 15 od 25 odbornika, sve ostale stranke ne podržavaju njihov rad, odnosno deset odbornika je u opoziciji. Tu je „Srbija protiv nasilja“  sa tri odbornika, „Nada za Blace“ ima tri i SPS ima četiri odborika. Opoziciju, barem prema dosadašnjim glasanjima i prisustvu čini čak i jedan odbornik SNS koji ni ovoga puta nije došao te nije dao legitimitet ovom zasedanju.