Ograničili kupovinu goriva za poljoprivrednike

1 min čitanja
Ograničili kupovinu goriva za poljoprivrednike
Nema više neograničenog goriva po povoljnoj ceni, foto:Porkupljepress, ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom jučerašnjeg dana obavestilo je poljoprivrednike, da više ne mogu da neograničeno kupuju gorivo sa agro- karticama, već su sada količine ograničene.

-Obaveštavamo sve polјoprivredne proizvođače koji gorivo sipaju po ograničenim visinama cene sa NIS- ovim karticama po ceni od 179 dinara da ukoliko su dostigli limit od 100 litara po hektaru prijavlјene površine u eAgraru, a najviše do 100 hektara, neće biti u mogućnosti da nastave da kupuju gorivo po toj ceni ukoliko su limit ispunili- navodi se u obaveštenju koje je objavljeno na sajtu ovog ministarstva.

Tu novu odluku objašnjavaju time da je krajem januara stupila na snagu Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte.

-Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad je na svojim stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim polјoprivrednim gazdinstvima, stavila u promet derivat EVRO DIZEL po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru,  sipanjem u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Registru polјoprivrednih gazdinstava na dan stupanja na snagu ove uredbe i zasejane, odnosno zasađene površine obradivog polјoprivrednog zemlјišta pod odgovarajućom bilјnom kulturoma, a najviše do 100 hektara- navodi se u ovom obaveštenju.

Do skoro je svaki poljoprivredni proizvođač mogao da uzme maksimalno 400 litara dnevno, a sada eto može amksimalno 100 litara godišnje.

U našem kraju je mnogo onih koji obrađuju njive, ali ne mogu da ih registruju jer nisu rešeni pravnoimovinski odnosi. Zato ova odluka pogađa upravo njih.