ODNEŠE SVU RIBU, A NIKO NE REAGUJE

1 min čitanja
ODNEŠE SVU RIBU, A NIKO NE REAGUJE
Pecaju skobalja koji nije dozvoljen,foto:čitalac

Pecanje na Moravi, kod Mramora, postala je prava noćna mora za pecaroše, koji ukazuju na to da je sve više onih koji ne poštuju dozvoljenu dužinu, ni količinu. Tako na primer, u ozbiljoj je opasnosti skobalj, koji je u zimovnici, a treutno se peca u nenormalnim količinama. Kako kažu pecaroši, mnogi ne poštuju zakonske mere kod ulova ove ribe.

-Dozvoljena dužina za skobalja je 28 centimetara, a onaj ispod toga se ne peca. Ipak, sve je više onih koji uopšte ne vode računa o otme i pecaju ga u dužini do 14 do 22 centimetara. To je zakonom zabranjeno, ali niko ne reaguje. Ribočuvari uopšte ne proveravaju, prolaze, pogledaju dozvole i odu- jadaju nam se pecaroši.

Dodaju i da se ne vodi računa o količini, koja dnevno ne bi trebalo da pređe 5 kilograma bele ribe, ali se lovi i do 20 kilograma.

-Sve to ozbiljno ugrožava riblji fond u Moravi, ali niko ne reaguje- objašnjavaju ribolovci.

Dodaju da dnevno na ovom potezu lovi i do 70 pecaroša, pa je onda količina ribe bez koje se ostane u danu ogromna.

-Toliku ribu zaista niko ne može da pojede i besmisleno je da se lovi. Ovim tempom, ostaćemo bez nje-upozoravaju oni, ali ne znaju kako da doskoče nesavesnim i nesportskim ribolovcima.

Podsećaju da je kazna za nepoštovanje zakona oko dužine ribe od 20.000 do 200.000 dinara, ali na žalost, ribočuvari ne kažnjavaju one koji ne vode računa o tome.