Nove nagrade za Gimnaziju i Medicinsku

1 min čitanja
Nove nagrade za Gimnaziju i Medicinsku
Gimnazija u prokuplju, foto:ProkupljePress.com

Horovi, odnosno pevačke grupe i solisti iz Gimnazije i Medicinske škole u Prokuplju osvojili su prve nagrade na 9. Republičkom takmičenju u pevanju tradicionalnih pesama, za osnovne škole, gimnazije i srednje stručne škole. Obe grupe vodila je profesor muzičke kulture Tanja Cvetanović.

Tako je pevačka grupa Gimnazije u 5. kategoriji, odnosno učenici 1. i 2. razreda srednjih škola osvojila 100 poena, odnosno prvo mesto i bili su laureat. U solo pevanju učenice Miona Bulatović sa 98 poena i Kalina Pavlović sa 97 poena osvojile su prve nagrade.

Pevačka grupa Medicinske škole je u 6. kategoriji, odnosno učenici 3. i 4. razreda srednjih škola osvojila 100 poena , odnosno prvu nagadu. I ova grupa je laureat. Za solo pevanje učenica Medicinske škole Anđelina Ranđelović je osvojila prvu nagradu.

-Cilј takmičenja je upoznavanje tradicije i učestvovanje u njenom očuvanju i kontinuitetu, kao i konzerviranje autentičnog vokalnog izražavanja. Odabir pesama treba prilagoditi uzrastu i pevačkim mogućnostima  izvođača. Prilikom izvođenja pesme treba voditi računa o čistoj intonaciji, pravilnom dahu, odgovarajućoj dikciji i izražajnosti u interpretaciji- kazala je professor muzičke culture Tanja Cvetanović.

Ona je podsetila da su i prošle godine pevačke grupe ove dve škole, kao i solo pevači ostvarili isti uspeh.