Niko više ne kupuje poklone

1 min čitanja
Niko više ne kupuje poklone
Ima svega i svačega, ali kupaca je malo, foto:ProkupljePress.com

Iako se bliži 8.mart, Dan žena, prodavci cveća i trgovine u kojima se kupuju kućne potrepštine u Prokuplju ne nadaju se velikoj prodaji. Kako kažu, sve je manje onih koji kupuju poklone, posebno kuhinjske darove. Ide i praznik Mladenci, ali ni tu neće biti bolje.

-Jednostavno ljudi sve manje kupuju, sve više daju novac, ili vaučere. Sad oko 8. marta se prodaju činije, tanjiri, ali je to mnogo manje nego ranije. Sve je počelo od korone- kažu u Trgovini „Bucka“ Prokuplje, koja se nalazi na novootvorenoj pijaci kod Poljoprivredne škole.

Slično je i sa ostalim praznicima, slavama. Poklon za slavu se kupuje smao kada se prvi put dolazi, a na ostalima se ide sa pićem i kafom.

-I na svadbama nema više ovog darivanja. Ipak, te kućne posebno kuhinnjske sitnice da kažemo, uvek su potrebne, ali su praznici, kada je posla preko glave, sada zanemareni u tom smislu- kažu u ovoj trgovini.

Dodaju da na primer dođe neko da pita koliko košta set tanjira i kada kažu cenu, on prokomentariše da će dati eto toliko para mladencima, ili rođacima kod kojih ide na slavlje.

Menjaju se dakle navike, ali je i kupovna moć građana oslabila, pa je eto praktičnije nekom pomoći novcem, nego mu kupiti poklon.