NIČU KUĆE KO PEČURKE

2 min čitanja

Beli Kamen kod Prokuplja postao je prava atrakcija za vikendaše, a poslednjih godina kupljeno je desetak kuća i isto toliko placeva. Ovo mesto koje je na 940 metara nadmorske visine i 2,5 kilometara makadamom udaljeno od beogradske opservatorije na Vidojevici u kojoj se vrše sva istraživanja neba nad Srbijom, postalo je parvo gaadilište. Predsednik Mesne zajednice Beli Kamen Goran Radojević ranije je rekao da je prijatno iznenađen interesovanjem građana Srbije za ovu destinaciju.

– Sve što je moglo, kupljeno je. Zaista je neverovatno interesovanje za ovaj prostor netaknute prirode. Kao da je sve odjednom vaskrslo i na sve strane segradi – objasnio je Radojević.

On dodaje da se nada da će Beli Kamen sa okolnim selima, kao što su Jovine Livade i Bučince postati turistička atrakcija.

Na vrhu, kod raskrsnice kojom se odvajaju putevi za opservatoriju, Žitni Potok i Pasjaču postoji i Odmaralište koje je pri Sportskom centru Prokuplje, koji je u procesu likvidacije, sa ogromnim objektom i šest etno kućica koje su potpuno opremljene. Ranije je tu postojala i žičara. Na želost, taj objekat je sada pust, samo ga poovremeno obilaze, sve ostalo je puno ljudi.

Iako je do vrha asfalltiran put, zimi je on u određenim periodma neprohodan, pa je sve manje starosedeoca, ali ove godine je zaista, barem što se leta tiče, situacija bila potpuno drugačija i sve je oživelo – dodaje Radojević.

Do pre godinu dana ar zemljišta je bio 12 evra, ove godine je cena skočila na preko 25 evra. Jedini problem su nerešeni pravnoimovinski odnosi za imanja, jer kako je godinama kraj odumirao, niko nije potezao to pitanje. Sada je situacija drugačija, pa i mnogi naslednici rešavaju ovo pitanje, počinju da grade, ili prodaju zemljišta. Novim vlasnicima ne smeta ni to što se na određenim potezima kuburi sa vodom, ali su rešeni da i taj problem reše.

Ovaj kraj čeka svetla budućnost, barem ćemo se mi pridošlice potruditi da tako bude. Prioritet je pre svega put do Opservatorije. Planova je puno i zaista ćemo se potruditi da damo svoj doprinos da kraj ponovo oživi- kaže Milovan Stanković koji je jedan od prvih koji su kupili zemljište na Belom Kamenu. On dodaje da je cilj da se očuva netaknuta priroda i da ovo bude pre svega planinarski kraj.  

Glavni adut je Opservatorija, u okviru koje su dve kupole, jedna sa najvećim teleskopom na Balkanu koji služi za naučna istraživanja i druga sa manjim, koji može da bude ne samo turistička atrakcija, već i mesto okupljanja za ljubitelje astronomije.

Nad Belim Kamenom, odnosno Vidojevicom, koja je na nadmorskoj visini od 1.156 metara najčistije je nebo nad Srbijom sa najviše sunčanih dana u godini i baš iz tog razloga je napravljena Opservatorija.


14


1

The post  NIČU KUĆE KO PEČURKE appeared first on Prokuplje press.