NEMAČKI KOMANDANT VELIKI PROKUPČANIN

1 min čitanja

Da strani osvajač nije uvek neprijatelj pokazuje i primer nemačkog komandanta Hansa Vajcera za kojeg postoje podaci u zbirci Narodnog muzeja Toplice da je bio veliki prijatelj Prokuplja.On je i nakon rata godinu dana ostao da živi ovde,a tokom rata pokazao je veliku humanost prema porobljenom narodu.U neobjavljenom rukopisu poznatog prokupačkog komuniste Radoslava Đorđevića Balončeta, u izjavama Memeta A. Jašarevića, Milovana N. Koprivice i Dušana Al. Stojanovića, biografiji Gligora Sokola i članku Zlatka Stevića u Dnevnom listu ,, Večernje novosti“ iz 1976. godine opisuju se velika dela ovog Austrijanca.

Između ostalog se kaže da se on kroz grad šetao bez oružja i pratnje,što pokazuje da nije imao razloga da se plaši lokalnog naroda..

-On je i ,,samoinicijativno“ pomagao građanima Prokuplja da sačuvaju svoje živote od bugarskih vojnika i inspektora nedićeve kvinsliške vlasti. Uz njegovu pomoć, 40 Roma se sklonilo kod partizana na Pasjači, zabranio je prebijanje zatvorenika od strane inspektora Kunovčića, uhapsio dokazane prokupačke ljotićevce, šefa Specijalne policije Vitomira Velića i njegovog zamenika Batu Dinića i poslao ih u niški logor, a Mileta Ignjatovića je poslao u banjički logor. Partizanskog lekara Voju Stojanovića prebacio je na slobodnu teritoriju, a na njegovu intervenciju pušten je iz niškog logora Milovan Koprivica. Često se sastajao sa partizanskim komandantima Ratkom Pavlovićem Ćićkom, Vojinom Bajevićem Vukom.Po podacima koji postoje u zbirci Narodnog muzeja Toplice, vidimo da on nije bio nacistički zločinac,već prijatelj srpskog naroda u Toplici-kaže viši kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.


1


0

The post NEMAČKI KOMANDANT VELIKI PROKUPČANIN appeared first on Prokuplje press.