NEKAD SU KROJAČI BILI PONOS GRADA

2 min čitanja

U neka ranija vremena u Prokuplju je bilo desetak krojačkih radnji, u kojima se šilo sve, najviše svečana odela i haljine za specijalne prilike. Posla je bilo u nedogled, a moda se naravno pratila. Tako su mašine za šivenje dan- noć „vozile“ svoje priče. Puno priča o tom vremenu zna sada najstariji krojač u gradu Zoran Milenković (74) iz Tabak male. On je radni vek proveo kao muški krojač.

-Na zanat sam krenuo u petnaestoj godini. Bilo nas je puno u kući, otac, majka i nas petoro dece, a jedna plata i neko je morao na zanat. To sam bio ja. Ne znam zašto sma baš izabrao da budem krojač, ali sam ceo radni vek proveo u tom poslu. Počeo sam u sadašnji kafić „Holidej“ to je bila velika krojačka radnja. Pune tri godine sam proveo učeći zanat, nije to išlo tako lako, kao danas- priseća se  Milenković svojih početaka.

Kod svakog majstora, pa i krojača, nije lako. Rade se svi poslovi, ako si šegrt. Učiš, ćutiš, slušaš šta ti se kaže i polako prolaze godine.

-Život je u to vreme zaista bio težak i mnogo drugačiji od ovog danas. Malo mi je kasnije lankulo kada se otvorila Konfekcija „Budućnost“ pa sam se tamo uposlio. Do tada radio sam bukvalno 12 sati dnevno, nije bilo konfekcija, a ljudi su tražili odeću- dodaje naš sagovornik.

Kaže da se muško odelo šije za pet dana, uz tri probe: laku, tešku i finalnu. Ova prva je kada se tek vide naznake budućeg odela, teška je kada je odelo skoro gotovo, a finalna ona pred koju s epredaje vlasniku.

-Za kompletno odelo treba tri metra štofa i to bude onaj najkvalitetniji koji traje zauvek- priča nam Milenković, najstariji prokupački krojač.

Sa muškarcima je, kaže on, lako radiiti, nema tu posebnih zahteva, jer je odelo- odelo.

Njegova krojačka radnja je sada zatvorena, ali još uvek obavi za prijatelje sitne popravke.

-Ih nekada je sve bilo drugačije. Bilo je puno zanatlija, a u ovoj mojoj ulici bio sam ja krojač, Dekarela koji je pravio cipele, Ciri berberin i u donjoj ulici Kole opančar. Svi smo puno radili i pravili svoje proizvode koji su zauvek trajali- priseća se sa setom najstariji prokupački kroja Zoran Milenković.

Došla su nova vremena koja su ubila zanatlije, koji su nekada bili najveći simbol Carine i života koji ima svoje draži, ali i muke.


0


0

The post NEKAD SU KROJAČI BILI PONOS GRADA appeared first on Prokuplje press.