NE MOGU DA DOĐEM DO DETETA ZBOG KURŠUMLIJSKOG SUDA

3 min čitanja

Ivan Petković (31) iz blačkog sela Kaševar već duže vreme vodi bitku da dobije i viđa svoje maloletno dete koje je dobio iz braka sa Albankom F.P. Prvo je on u brakorazvodnoj parnici od 3.maja ove godine, imenovan za staratelja, a zatim se majka deteta žalila na tu odluku, te je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje, nakon čega je Osnovni sud u Kuršumliji odlučio da dete poveri majci, uz mogućnost da ga otac viša na 15 dana dva sata u kontrolisanim uslovima, kao i po dogovoru određeno vreme tokm praznika i raspusta.

Razlog za tu odluku najviše je bio jer je sada bivša supruga Ivana Petkovića prijavila istog za nasilje u poorodici. Međutim, ubrzo je dokazano da tog ansilja nije bilo i da je prijava lažna, što je i dostavljeno sudu, ali…

-Njom sam se oženio 2018. godine, preko poznanika iz Blaca kojem je žena Albanka i sa kojim sam otišao po nju u Albaniju. Sve je na početku bilo dobro,ona se brzo privikla na život u Srbiji, odlično naučila srpski, a dobili smo i dete. Onda se sve promenilo nakon što je otišla u Albaniju avgusta 2020. godine kada joj je majka preminula- počinje priču Ivan Petković.

On dodaje da je od tada postala nervozna, samo vikala i jednog dana, prijavila ga za nasilje.

-U tom momentu u kući su bili naši kumovi, svi smo sedeli u dvorištu, kada je ušla policijska patrola i privela me. Nisam znao o čemu je reč, ali sam ubrzo u policijskoj stanici saznao. Ona je ispričala niz neistina i na sreću, u tom momentu imao sam svedoke da je nisam ni pipnuo, ni povisio ton, kada je tvrdila da sam je napao. Krenuo je proces za razvod braka- prepričava nam Ivan kroz šta je prošao.

Prvim rešenjem Osnovnog suda u Kuršumliji, on je postao staratelj deteta, ali to nije dugo trajalo. Po žalbi majke, a najviše na osnovu te prijave o takozvanom nasilju, odluka je preinačena.

-I Centar za socijalni rad u Blacu je dao mišljennje d adete treba da bude kod mene, s  obzirom da moja bivša supruga nema stalno zaposlenje, nema stalno mesto boravka, ali ništa nije vredelo. Sudija Osnovnog suda u Kuršumliji, nije htela da uvaži dokaze i da ih sagleda. I tako, od tada, ja pokušavam da svom detetu obezbedim normalno detinjstvo, stabilnu sredinu, ali ne mogu- očajan je ovaj otac.

U međuvremenu njegova bivša supruga je nekoliko puta menjala mesto na kojem živi, čak je bila i kod Ivanovog dete po ocu, kojeg je na kraju i prijavila za nasilje, što je takođe odbačeno.

-Jednom je nisma našao na adresi koja je navedena, odmah sam pomislio da ju je odvela u Albaniju i da nikada neću više da je vdiim. Otišao sma u policiju i na sreću oni su je pronašli. To je bila najgora moja noćna mora- objašnjava Ivan Petković.

Na ovo novo rešenje o samostalnom vršenju roditeljskog prava koje je dobila F.P. njen bivši suprug se žalio . Predmet još uvek nije iz Osnovnog suda u Kuršumliji, čiji je predsednik Jelica Milanović, prosleđen višoj instanci, a rokovi za žalbu ističu.

-Ne želim nešto da činim što je na silu, samo tražim da se poštuje zakon i pravda. Može slobodno ko hoće da dođe i uveri se u sulove u kojima živim, da ispita sve moje navode, proveri uslove u kojima živi moja bivša supruga i neka donese odluku, ali pravednu- kaže Ivan Petković.

On dodaje da će se obratiti i Ministarstvu pravde, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i svim nadležnim isntitucijama, kako bi prestala, kako kaže, ova noćna mora i po njegovom mišljenju nepravda.

U više navrata pokušavali smo da dobijemo odgovor iz Osnovnog suda u Kuršumliji, ali predsednica suda u Kuršumliji Jelica Milanović nije odgovarala na naše pozive.


4


2

The post NE MOGU DA DOĐEM DO DETETA ZBOG KURŠUMLIJSKOG SUDA appeared first on Prokuplje press.