Naprednjake poremetio kandidat za direktora

3 min čitanja
Naprednjake poremetio kandidat za direktora
Čas oće konkurs, čas ga neće, foto:ProkupljePress.com

Konkurs za izbor direktora u Javno komunalnom preduzeću „Gradski vodovod“ i Javnom preduzeću za urbanizam i izgradnju će se poništiti na sednici Skupštine grada Prokuplja koja je zakazana za sredu 3.aprila. Kao razlog se navodi greška koju su napravili upravo oni koji su raspisali konkurs, odnosno lokalna samouprava, ali je pozadina priče možda nešto drugo.

Na konkursu za direktora JKP „Gradski vodovod“ javio se samo jedan kandidat Vladimir Novaković, čija je žena član GrO DS u Prokuplju i odbornik ove stranke u lokalnoj skupštini. On je konkurisao i za mesto direktora Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje grada Prokuplja, ali je tamo jedan od dva kandidata. Kako apsolutno po referencama odgovara konkursima i nema konkurenciju, to je napravilo pobunu u vladajućoj SNS strukturi.

Ipak, koverte uopšte nisu otvorene, odlučio je predsednik Komisije za administartivne i kadrovske poslove Nikola Koprivica, jer je, kako nam je objasnio došlo do greške.

-Mi nismo hteli uopšte da otvaramo koverte. Kasnije kandidati mogu opet da preuzmu dokumentaciju koju su predali i ponovo konkurišu, jer će im se ona vratiti, ako odbornici odluče da se konkursi poništavaju- kazao je Koprivica.

On je potvrdio da je za Vodovod pristigla jedna kandidatura, a za JP za urbanizam i uređenje grada Prokuplja dve kandidature te on, kako kaže i ne zna o kojim licima je reč.

-Nisu me obavestili o onome što se događa. Konkurisao sam za oba direktorkska mesta i mislim da ću na kraju pravdu potražiti na sudu. Ovo je neozbiljno. Konkurs je morao do kraja da se sprovede, a to što su oni i u ovoj proceduri pogrešili, kao i u svemu što rade, to nije problem kandidata- komentariše Vladimir Novaković, nepoželjni kandidat za direktorksa mesta.

 On je od 2014. do 2017. godine bio na funkcijama u sada bivšem JKP „Hammeum“ iz kojeg je izašalo i JKP „Gradski vododvod“, radio je i JP za urbanizam i uređenje, do pre godinu, a inače je diplomirani mašinski inženjer i obe delatnosti su one koje odlično poznaje. Ali....

-Najveći problem je što naprednjaci nikako nisu mogli da nađu kandidata za JKP „Gradski vodovod“. Računali su na jednu osoba, ali je ona to odbila, a već su raspisali konkurs, jer su morali. I tako su mislili da će do isteka konkursa nešto da se smisli, ali nije. Planove im je totalno poremetio Novaković, jer je apsolutno adekvatan kandidat za oba preduzeća- priča dobro obaveštena osoba.

Ona dodaje da je Novakovićeva kandidatura i za direktora JP za urbanizam i uređenje srušila njihov plan da postave drugog kandidata, koji je konkurisao.

-Kada više nisu znali šta da rade, dosetili su se člana 37 Zakona o javnim preduzećima u kojem se kaže da kada Skupština da zeleno svetlo za konkurs, a to je bilo na sednici 13. marta, on mora u roku od osam dana da se objavi u Službenom glasniku, a ovaj je izašao 23. marta, dakle 10 dana od odluke. E sad oni su zatajili. Usput d aimaju kandidate, ne bi obarali konkurse, ali nemaju, a ne mogu da dozvole da Novaković bude direktor bilo kog preduzeća- dodaje osoba dobro upućena u ova dešavanja.

Prema skupštinskom materijalu, već je odlučeno da će konkurs da se poništi, te da će se za v.d. Javno komunalnog preduzeća „Gradski vodovod“ imenovati Milisav Brajković, doskorašnji v.d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje, koji je penzioner, a na njegovo doskorašnje mesto doći će, opet u funkciji v.d. direktora Miodrag Maksimović. Tako ćemo ući u četvrtu najmanje godinu bez direktora ovog preduzeća, što opet nije zakonski, ali eto može se.

U svakom slučaju, očekuje se da zakazana  skupštinska sednica Grada Prokuplja bude vrlo burna .