Na šta su se ugovorom obavezali PWW i Grad?

3 min čitanja
Na šta su se ugovorom obavezali PWW i Grad?
Nekom dosadi neredovno iznošenje smeća, foto:ProkupljePress.com

Nakon što sam na svom profilu objavila da mi iz gradske uprave ni nakon više od mesec dana nije stigao odgovor na zahtev kojim sam tražila informacije vezano za uprvljanje otpadom, ekspeditivno su me udostojili odgovora.

O tome šta sam pitala već smo pisali pa nije zgoreg da se podestimo https://www.prokupljepress.com/da-li-je-ugovor-s-pww-tajna/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2j_yLs7D6i5p915er1w4Kek4jNztir0g8KGjsQhwYj5etWkcTzLg-Aegw_aem_AWI1c6ndHB-5Spj5xXPouscn58EFm-cC7ZqNLLIeE3bIlHNeiYnjPwe5pIK2SGXJFyxifwL9s-zDwdzF127LJREb

Grad između ostalog odgovara da se Ugovor sa PWW nalazi na sajtu. To je tačno a ja i dalje imam zamerki na užasnu nepreglednost i nefunkcionalnost gradskog sajta, ali dobro nađoh ga.

E sada ajde da analiziramo neke od odgovora:

  • Na moje pitanje koliko je u 2023 i 2024 prijavljeno divljih deponija grad odgovara sledeće, citiram: U pogledu broja prijavljenih deponija u 2024. godini prijavljena je jedna deponija u Gornjoj Konjuši koja je i očišćena.

Primećujete da nema odgovora za 2023 i ne informišu nas da je ova deponija očišćena u okviru nacionalne volonterske akcije "Zavrni rukave", o čemu smo takođe pisali.

  • Na moje pitanje : Šta gradska uprava radi kako bi spečila nastajanje divljih deponija, da li sprovodi edukacije lokalnog stanovnistva, da li gradske inspekcije sprovode nadzor nad mestima na kojima se divlje deponije iznova pojavljuju, grad odgovara: Grad Prokuplje redovno finasijski podržava projekte koji za temu imaju edukaciju, pre svega mladih, na temu ekologije

Primećujete da je ovo "niđe veze". Pitaćemo ih koliko je bilo takvih projekata, koliko je to građana edukovano takvim projektima, koliko nas je to koštalo i naravno- koliki je broj tih mladih i u koliko sela su ti fiktivni projeki realizovani

  • Na pitanje: Koliko je kazni napisano, naplaćeno od građana koji neporpisno odlažu smeće, odgovor je :U toku 2024. Komunalna inspekcija nije podnosila prekršajne naloge

Sad već mogu da pitam vas sugrađani- da li je moguće da niko nipšta nije prijavljivao? Malo je to sumnjivo, bar meni.

Uvek je super kad ne preliva!
  • Pitanja : U selima gde nema organizovanog odvoženja smeća na koji način se meštanima obezbeđuje preuzimanje smeća i koliko sela na teritoriji Grada Prokuplja postoji organizovano sakupljanje i odvoženje smeća? Kada će sva sela u Gradu Prokuplju dobiti kontejnere su po njihovom starom dobrom običaju tupavo saželi u sledeći odgovor: Na području Grada Prokuplja organizovano je iznošenje smeća u sledećim selima i zaseocima Resinac, Donja Toponica, Mala Plana i Drenovac kao i Bele Vode.U ostalim selima nije organozovana komunalna delatnost odnosno odnošenje smeća.

E ovo poslednje je ključno. Na osnovu Ugovora sa PWW gde u članu 2 piše da je PWW Prokuplje osnovano za sakupljanje, prevoz i deponovanje čvrstog komunalnog otpada na CELOKUPNOJ TERITORIJI OPŠTINE. Dakle u samo 5 sela od stotinak koliko ih ima na teritoriji Prokuplja ima organozovanog upravljanja otpadom. Koliko je to procenata? Ovo jasno pokazuje nesposobnost onih koji njime upravljaju! Dakle ovde ili neko krši ugovor ili nema nikakve kontrole o sprovođenju ugovora.

Svašta smo još saznali iz pomenutog Ugovora i svašta ćemo još pitati pa vam te informacije isto ovako plasitrati u skoro.

Ovako su oni kršili zakon i dobili samo opomenu.

Za kraj samo da vas informišemo, pošto je to za nas novost da po tom famoznom Ugovoru , sav građevinski otpad tj šut koji napravite u svom domaćinstu, i ne samo to, prijavljujete PWW i oni su u obavezi da to preuzmu. To piše u Ugovoru pod stavkom OBAVEZE PWW, stav 7. a vi ne budite lenji nego i sami proučite ovaj Ugovor, možda i vi budete imali neka pitanja za našu Upravu. Zanima nas i šta kažu pravnici i ekološki sturčnjaci i rado ćemo obajviti još neko viđenje naših sugrađana.

Izvolite https://prokuplje.org.rs/images/content/file/Ugovor.pdf