Muzej uradio repliku zastave Koste Vojinovića

1 min čitanja
Muzej uradio repliku zastave Koste Vojinovića
Ovako je izgledala zastava Koste Pećanca, foto:Darko Žarić

Narodni muzej “Toplice” Prokuplje, odnosno direktorka ustanove Ljiljana Krasić prihvatila je predlog višeg muzejskog savetnika- istoričar Darka Žarića da se uradi kopija zastave Koste Vojinovića i njegovog Kopaoničkog odreda.

Kako objašnjava Žarić, zastava je nestala krajem 1917. godine

-Repliku zastave do sada niko nije uradio jer nije se znalo do 2017. kako izgleda i da li je postojala . Tada je prof. dr Božica Mladenović priredila knjigu ,,Živ se ne predajem !!! Dnevnik Koste Vojinovića " a u njoj je dat opis zastave- kaže Žarić.

Dodaje da u knjizi piše da su po molbi vojvode Koste Vojinovića zastavu sašile u selu Iričić 2. avgusta 1916. godine Milunka i Jeftimija Kovačević iz Belog Polјa. Za prvog zastavnika postavlјen je podnarednik Jovan Jovanović iz Kosovske Mitrovice a posle njegove pogibije decembra 1916. godine postavlјen je narednik Janićije Dimić iz Belog Polјa kod Brusa (1889-1917). Posle Dimićeve pogibije oktobra 1917. godine, njegova majka Danica je zastavu sklonila na sigurno mesto da ne bi pala u ruke bugarskih vojnika ali o njenoj dalјoj sudbini nema više pouzdanih podataka.

-Zastava, odnosno njena kopija, ili replika, kako god hoćete, je bila izložena ispred spomenika Topličkim ustanicima povodom 107 godina od izbijanja Topličkog ustanka. Urađena je za postavku i za prodaju- naglašava Žarić.

Pored replike zastave čuvenog Gvozdenog puka, ona je druga po redu koja se može naći u Muzeju. Tu je i monografija “Gvozdeni puk” čiji je autor Darko Žarić, a može se kupiti i u drvenoj kutiji koja je posebno napravljena za nju.