MEŠTANI POTOČIĆA ČUVAJU USPOMENU NA PRETKE

1 min čitanja

Ispred naše Spomen-česme u Potočiću okupili su se stanovnici ovog sela kako bi odali poštu učesnicima ratova od 1912. do 1999. godine koji su iz ovog sela, a kojima je posvećena česma. Ukupo je 119 ljudi iz Potočića koji su učestvovali u tim ratovima i dali svoje živote. U Gvozdenom puku bilo je 14 stanovnika ovog sela. Njihova imena upisana su na crvenom mermeru Spomen- česme.

Ona je sagrađena još 1938. godine na inicijativu Kraljevske banke, a posao je uradio Higijenski zavod u Nišu. Bila je deo vodovoda. Vremenom je potpuno zapuštena, a pre tri godine, je obnovljena. Donator za obnovu i nadogradnju je Raca Timotijević. Autor Spomen- česme je prokupački vajar Čedomir Ristić.

Moleban palim borcima su služili prota Mladen i paroh Filip . Prigodan program je spremio glumac Srđan Siđa Živković, a događaju su prisustvovali direktorica Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić, i viši kustos Darko Žarić, predstavnik SUBNOR pukovnik Mikićević, vajari Gale Drobnjak  i Čedomir Ristić, i donator i idejni tvorac Spomen-česme Raca Timotijević i predstavnik Vojske Srbije.

Iz lokalne samouprave niko nije došao, iako su i oni uredno pozvani.


5


0

The post MEŠTANI POTOČIĆA ČUVAJU USPOMENU NA PRETKE appeared first on Prokuplje press.