Masovno trovanje pasa, a niko ništa ne preduzima

2 min čitanja
Masovno trovanje pasa, a niko ništa ne preduzima
Još uvek je otrov na zemlji, foto:ProkupljePress.com

U selu Jug Bogdanovac kod Prokuplja u poslednje vreme otrovano je čak osam pasa, od čega su četiri vlasnička. Poslednje trovanje se dogodilo juče, a stanovnik sela Jovica Dimitrijević je na livadi, nedaleko od svoje kuće pronašao praškasti žuti otrov posut na zemlji. Obavestio je policiju u Merošini, koja je došla i samo slikala otrov.

-Pitao sam ih ko će to da pokupi, kako se ne bi druge životinje otrovale, ili zagadila obližnja reka. Samo su mi odgovrili da ja pokupim i abcim. Pa ne mogu ja da skupljam i ne može to tek tako da se baci u kantu za smeće- priča Jovica.

Dodaje da je insistirao da se sprovede istarga ko to truje pse, ali su ga upućivali na privatnu tužbu.

-Ja sam onda pismeno podneo Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju prijavu koja se odnosi na član 269 u vezi sa stavom 2 Krivičnog zakona Republike Srbije, koji podrazumeva krivičnu odgovornost za ubijanje više od četiri životinje i tek tad su uzeli u razmatranje-priča nam Jovica, koji je bio uporan da se ovo istera do kraja i nađe lice koje truje pse po Jug Bogdanovcu.

Njemu nije jasno kako neko može da truje pse i da se taj isti ne pronađe i ne sankcioniše.

-Sve dok se ne kazni počinilac, događaće se isto. Ovaj otrov, za koji kažu da je lanato ili kreozan je strogo zabranjen kod nas, a eto ipak ga ima i njime se ubijaju psi- upozorava on.

Ne samo to, već je on na otvorenom i opasnost za sredinu uopšte.

Na kraju je Dimitrijević pošto policajci nisu pokupili i odneli otrov, isti pokrio kesom, da zaštiti ostale životinje, ali je pitanje koliko je to rešenje.

Sa takvim supstancama mogu samo da rukuju profesionalno obučene osobe i da ga uništavaju po zakonu određenoj proceduri, a ne građani.

Hoće li se otkriti ko je trovač, ostaje da se vidi, međutim prema dosadašnjim iskustvima u prokupačkom kraju oko masovnih trovanja pasa, teško da će istraga da pokaže nešto.