MALOPLANCI PRIMER KAKO SE NEŠTO MOŽE, KADA SE HOĆE

1 min čitanja
MALOPLANCI PRIMER KAKO SE NEŠTO MOŽE, KADA SE HOĆE
Sada je kako treba, foto:Fejsbuk D.Ristić

Ovu godinu obeležila je velika borba i istrajnost stanovnika Male Plane kod Prokuplja koji su uspeli u svojoj nameri da obezbede jedini pešački prelaz u svom selu, na magistarli Niš- Priština. Mesec dana su oni svakoga dana glumili znakove kada deca prelaze pešački prelaz na putu do škole i to dva puta dnevno, želeći da skrenu pažnju na nebezbednost saobraćaja. Bilo je tu pritisaka na njih da odustanu, ali su bili istrajni. Na kraju su dobili šta su želeli i to zahvaljujući doskorašnjem ministru infrastrukture Goranu Vesiću.

Za sve je ipak najzaslužnija Daniela Ristić, koja je sve organizovala, svakodnevno bila na tom prelazu, slala mejlove, razgovarala sa medijima. Da nije bilo njene upornosti, i da je nisu pratili meštani, ostalo bi kako je bilo.

Prvo je krenula do lokalne samouprave koja joj nije odgovarala na mejlove. Zatim je krenula dalje, obratila se Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ i od njih dobila informaciju da sve kreće od Grada Prokuplja, ali je upravo ta institucija koju mi plaćamo ćutala.

Onda se obratila predsedniku države i nadležnom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku. I iz Ministarstva su se obratili Gradu Prokuplju, ali su i za njih ostali nemi. Tada su preskočeni svi protokoli i bez upliva lokalne samouprave, pešački je sređen. Postavljen je ležeći policajac i horizontalna signalizacija.

I bilo je to lako, samo da je Grad Prokuplje želeo da se malo uključi, sve bi se dogodilo znatno brže.

Maloplanci su dobili i igralište, pa se slobodno može reći da je ova godina za njih bila uspešna. Ne bi da nisu bili složni.