IZGLEDA DA ŽIVIMO U SREDINI BEZ KRIMINALA,ALI JE LI STVARNO TAKO?

2 min čitanja
IZGLEDA DA ŽIVIMO U SREDINI BEZ KRIMINALA,ALI JE LI STVARNO TAKO?
Pravo pitanje je da li je sve tako? Foto:ProkupljePress.com

Pozdravljam izveštaje Policijske uprave u Prokuplju, koja pokriva sve četiri sredine Topličkog upravnog okuga, Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađu. I lepo je to što nas obaveštavaju o broju krivičnih dela, prekršaja, i svega ostalog. Doduše, mesečni izveštaj je malo glup, trebalo bi da bude bar nedeljni, ali daj šta daš, ko te pita, kao i za one vaučere za letovanja. I deluje kao da je sve bolje i sve je manje krađa, zločina, vozači sporije i savesnije voze i kod nas polako,barem prema tim izveštajima PU Prokuplje, kriminal odumire. Mada je to prirodan tok stvari s obzirom da samo u Prokuplju ima više od 6.000 stanovnika manje nego na popisu iz 2011. godine, pa je logično da je i manje krivičnih dela.

Ipak, ako malo zagrebemo, što se kaže, ispod površine, ne sećam se da su zaista rešili neko ozbiljno delo u poslednje vreme.

Eto na primer, pade mi na pamet ona krađa i uništavanje onog butika venčainica. Niko se još nije pohvalio da je pronađen počinilac.

Razmišljam na primer i o onim krađama u Gornjoj Stražavi kada su čoveku izvukli svu mehanizaciju oko Nove godine i to u par noći, a počinioca još nema. A nije samo ta krađa, bilo ih je još dosta tih dana, verujte mi, znam.

Tu je i ovo drugo obijanje kuće u Gariću, drugi put u dva dana iste kuće, a počinioca nema.

Tu je i droga. Kažu, svega „4 krivična dela neovlašćeno držanje opojnih droga i realizovano je 7 zaplena opojnih droga”. I to je stvarno super, znači da nema droge na ulici, niko ne diluje, niko je ne koristi….

A je li zaista tako?

Policijski službenici kukaju kako ih je malo, onda svaljuju krivicu na nadležna tužilaštva, a ovi se opet žale da iz policije nema izvešaja o radnjama koje su naložili….I tako sve u krug, a tu se umešaju i nadležni sudovi i uopšte mi nije jasno ko zapravo počinioce pusta na slobodu i zašto.

Evo, sećam se na primer da je Osnovno tužilaštvo dva puta intervenisalo u jednom slučaju čak i kod MInistarstva policije kako bi dobilo izveštaj koji su naložili, jer su u policiji odlagali da ga dostave.

I sećam se da su nekim policajcima gorela vozila, a na sudu se to nije dokazalo. Ali, znam i za neke kompromitujuće snimke….

U tom začaranom krugu, mi ostajemo nezaštićeni. Zakon važi, ali za one koji nikog ne znaju ili nemaju, barem se takav utisak ostavlja nakon svih tih krugova iz kojih izađeš ili umoran ili ubijen (ali psihički) ili kažnjem za sitno, dok veliki ostaju nekako zaštićeni.

Čujem da se na primer mnogo droge vrti po Žitorađi i da to svi znaju. Znaju mesta, ljude, ali niko to ne pokreće. Ima li tamo nekog da sme da dirne u tu jazbinu? I zašto ne sme, kada je plaćen za to?

Biljana Roganović