IKONE NA DRVETU

2 min čitanja
IKONE NA DRVETU
aleksandar pokazuje svoj rad, foto:privatna arhiva

Aleksandar Stanković (35) iz Prokuplja je neko ko obavlja tehničke preglede, ali i neko ko u slobodno vreme crta ikone na drvetu. Iako deluje da su umetnost i strogo tehnički posao nespojivi, to u praksi eto pokazuje se da nije tako.

Pre desetak godina je počeo da slika ikone na drvetu i prvu koju je uradio bila je Svetog Jovana Krstitelja, njegova porodična slava.

-Odavno, dok sam bio u školi, išao sam u likovnu sekciju, a onda je to postala prošlost. Nekako pre deset godina sam rešio da naslikam Svetog Jovana Krstitelja i tako je sve krenulo. Na početku sam ih radio običnom olovkom, a u poslednje vreme krenuo sam da koristim uljane boje- priča nam Stanković.

Dodaje da svoja dela ne preodaje, već radi sebi za dušu, ili ih pokloni nekom.

-Nije to nešto čime se bavim svakodnevno. Ponekad mi dođe, osetim potrebu, pa napravim neku ikonu, kada nađem zanimljivo parče drveta. Taj hobi me smiruje i opušta i jedino crtam ikone, išta drugo- objašnjava Stanković.

Kaže da ne treba puno vremena da se neka ikona naslika u grubom obliku, ali da treba dosta vremena da se ona uobliči.

-Radim direktno bojama, bez skica. Nisu one neka umetnost, ali meni su drage i potpuno se posvetim tome kada krenem da radim. Mislim da svako od nas treba da ima neki svoj hobi, ljubav koja ga ispunjava i kojoj se daje u slobodnom vremenu- zaključuje naš sagovornik.