Guslar iz Viče  živi u potpunom siromaštvu, traži našu pomoć

4 min čitanja
Guslar iz Viče  živi u potpunom siromaštvu, traži našu pomoć
Stefan, foto:ProkupljePress.com

Stefan Đurović iz sela Viča kod Prokuplja je tridesetogodišnjak koji živi bez struje, vodu zahvata na svom bunaru, od pokojnog oca nasledio je trošnu seosku kuću ali i dug od 70.000 dinara zbog kojih su mu izvršitelji sve zaplenili i zbog toga nema ni mogućnost da mu neko uplati bilo kakav novac jer mu je račun blokiran.

-Bukvalno nemam šta da jedem vrlo često- kaže za Prokupljepress ovaj razborit mladić i kako nam rekoše oni koji ga poznaju izuzetno pošten i vredan.

-Majka mi je umrla 2000. godine. Nisam imao ni 6 meseci. Teško mi pada što je nisam zapamtio. Umrla je od raka. Otac je umro 2011. godine, tada sam imao  samo 17 godina, i on je umro od raka- prenosi nam svoju strašnu životnu priču ovaj čovek.

Kuća, u užasnom stanju je samo plovinu njegova, a druga je stričeva, pa je ne doživljava kao svoju i potpuno je bez volje da tu bilo šta radi.

-Ne volim da se jadam i da pričam o teškim stvarima ali čitav moj život je takav, nemam šta lepo da vam ispričam. Tako je samo za muku znam- priča nam dalje Stefan.

Na pitanje zbog čega ne radi i ne zarađuje i tako teško živi, osim razumljivih teških životnih okolnosti, jer one svakako daju ovakve životne price, kaže nam da radi šta stigne ali da je to uvek teško.

-Da bih radio nešto ozbiljnije i sigurnije uslov koji ja nemam je bar završena srednja škola. Ja sam nažalost završio samo osnovnu i prvu godinu srednje škole u Prokuplju. Mnogo se kajem što nisam školu završio, to je ipak osnova. Niko ne želi da primi čoveka sa osnovnom školom, osim za teške fizičke poslove kojih se ne libim ali oni su isključivo sezonski i onda opet dođe zima I sve je po starom, živim od socijalne pomoći od 10.000 dinara da prezimim- priznaje on.

Na pitanje šta je do sada radio i na koji način zarađivao Stefan kaže da je išao u Novi Pazar, Beograd i radio na utovaru i istovaru ili na kao obezbeđenje. Za građevinu nije vešt i nema nikakva znanja a često je uslov rad na skeli bez osiguranja, plaši se pada i povreda . Uglavnom je radio kod privatnika koji su ga izrabljivali, bez mnogo slobodnog vremena a plata je bila toliko mala da u Beogradu nije mogao samo kiriju da plaća.

Upitan zbog čega ne obrađuje zemlju u selu, kaže da u kući nema ni čekić i da je svestan da za uzgoj hrane i stoke ipak treba i nekih sredstava a i iskustva.

Onda je tek ako poslednju i nevažnu stvar rekao da je guslar. Skromno ne pominje to što mu je možda najveći potencijal. Rekao je da drugi smatraju da je sasvim dobar guslar, da su ga pozivali na neke manifestacije i da su uglavnom svi bili zadovoljni ali ni toga nema, tek ponekad. Zahvaljuje ocu Nikoli iz Prokuplja što mu je, saznavši za njegovu tešku situaciju, nedavno obezbedio jedna takav angažman.

Stefan je prizeman, smiren, jako bistar i o svemu priča bez gorčine ili očaja. Rekla sam mu da može od našeg portala da očekuje jedino da njegova priča ode u etar a da na ostalo nemamo uticaja. Rečeno mu je da će biti svakakvih reakcija od onih da je zdrav, prav pa nek zarađuje, osuđivanja do možda ponuda za posao i stan, mi to ne znamo samo možemo da pružimo ljudsku podršku i da mu poželimo novi počekak. Rekao da to potpuno razume i da ništa ne očekuje, da se ne bi ni požalio već da je neki njegov drug video kakvo je stanje pa pisao drugima i eto stiglo je i do nas. Nasmejao se i otkrio nam da je voleo da bude novinar kada je bio mali.

Zamolila sam ga da u jednoj rečenici pošalje svoju poruku moža baš ona bude presudna da mu stigne pomoć koju očekuje i koju svako biće zaslužuje pa i on rekao je kratko i emotivno : “Šta da kažem, znate teška je sirotinja, mnogo je teška kao začarani krug iz koga nema izlaza, zato ja više i ne maštam o boljem životu, pa ako dođe…. Možda me Bog pogleda, valjda sam  zaslužio i malo radosti, ne može sve da bude tuga i beda", nada se Stefan.

Nije lako susreti se sa ovakvim pričama a sve ih je više, ipak, to je zadatak za nas kao ljude i društvo da se uključimo, pa pružimo pomoć na način na koji možemo. Nekom je možda potreban radnik, nekom neko da pričuva kuću, nekome guslar, pozovite, pitajte ga kako da mu pomognete, ko zna možda baš ovaj naš tekst zajedno sa vama potpuno promeni Stefanov život.

Kontakt: Stefan Đurović 06413311039