GRAD PROKUPLJE OMOGUĆIO PARKING- SERVISU DA RADI ŠTA ŽELI

3 min čitanja
GRAD PROKUPLJE OMOGUĆIO PARKING- SERVISU DA RADI ŠTA ŽELI
Gradska kuća se krije, foto:ProkupjePress.com

Iako je odlukom koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Prokuplja br. 44/2020 i 37/2022 predviđeno da svaki vozač ima deset minuta da ukuca sms poruku i plati sat vremena parkiranja, što je naglašeno u članu 32 stav 3 : “Obaveza plaćanja usluge korišćenja javnog parkirališta nastaje nakon isteka 10-og minuta od momenta zaustavljanja vozila na parking mestu”, masovno građanima stižu obaveštenja da moraju da plate kazne i to iz sredine prošle godine čak i za pet ili sedam minuta pre ukucavanja karte.

Kada se obrate ispostavi u Prokuplju, kažu im da pišu centrali u Beogradu. Nakon toga, stiže obaveštenje da samo pet minuta može da se toleriše!

-Krajem juna, tačnije 20.6. sam pokušala da ukucam dnevnu kartu i dobila sam obaveštenje da već imam aktivnu kartu do narednog dana, ali mi je ovih dana na adresu stiglo obaveštenje da moram da platim kaznu za neplaćeno parkiranje. Imam sve poruke, pa sam otišla u ispostavu u Prokuplju, gde su mi objasnili, odnosno nisu ništa, ali su me uputili da se žalim centrali. To sam i učinila, pa mi je stigao odgovor da sam posle sedam minuta platila kartu, a imala sam rok od pet minuta. Ipak, pronašla sa odluku gde piše da imam prava deset minuta da platim kartu. Opet sam poslala mejl, ali još uvek nema odgovora- priča Prokupčanka koja već tri dana pokušava da otkrije koliko ima vremena da ukuca kartu za parking.

Kako kaže objašnjavali su joj da je to sistem, a ne ljudski faktor, te iznalazili razne druge izgovore.

-Najgore od svega je to što u Prokuplju prvo kažu da uopšte nemam vremena i moram da ukucam sms pre nego se parkiram. To bi bilo ometanje saobraćaja, jer bih ja morala da stanem nasred kolovoza, ili dok vozim ukucavam poruku, a to je saobraćajni prekršaj, a u beogradskoj centrali kažu da imam pet minuta- jada nam se ona i pokazuje mejl koji je dobila kao odgovor na svoju reklamaciju.

Caka je u tome, što je u međuvremenu Grad Prokuplje omogućio koncesionaru „Demetri AB“ koja je preuzela deo poslova nekadašnjeg Javno komunalnog preduzeća „Hammeum“  da  se usvoji nova odluka koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Prokuplja br. 17/23 u kojoj nigde ne postoji „luft“ vreme koja se odnosi na vozača i on mora da i pre nego što zauzme parking mesto, plati isto!

Službeni glasnik, kao ni ostale pravne akte građani ne čitaju, iako se u „Demetri AB“ pozivaju na to da je ova odluka javna.

-Rad se odvija u skladu sa vazećom Odlukom Grada Prokuplja, a ta se Odluka ne razlikuje bitno od Odluka o upravljanju javnim parkirlištima u ostalim gradovima Srbije, što se može proveriti običnim uvidom preko interneta jer su te Odluke, kao i Odluka koja se odnosi na upravljanje javnim parkiralištima u Gradu Prokuplju javne. Takođe, vezano za rad parking-servisa, podsećam da postoji institut reklamacije koju svaki od nezadovoljnih korisnika može da uloži bilo lično u našim prostorijama, bilo telefonom, bilo putem maila, i da se u svim slučajevima u kojima se utvrdi opravdanost iste doplatne karte storniraju-kazao nam je Dejan Vasiljević, direktor prokupačke „Demetra AB“.

On je ipak pomenuo spornih deset minuta, ali tek nakon našeg upornog insistiranja da nam tačno kaže koliko vreme ima građanin da ukuca kartu.

Kada smo mu rekli da se to ne slaže za beogradskim gledanjem na stvari, nije dalje komentarisao.

U novoj Odluci, koju smo pročitali ne postoji „luft“ vreme, što znači da građani Prokuplja ukoliko žele da se parkiraju na obeleženom prostoru moraju da krše saobraćajne propise, ugrožavaju saobraćaj, kako bi pre parkiranja iskucali sms, parkirali se i izbegli plaćanje kazni.

Prokupčanka koja nam se javila, nije usamljeni slučaj. Kako svedoči kada je otišla u prokupačku ispostavu nakon nje žalili su se i muškarac i žena, ali što bi se Grad Prokuplje sekirao oko građana i čitao odluke koje usvaja, kada su jedva čekali da rasformiraju preduzeće i jedine profitabilne delatnosti, kao što je na primer upravo parking servis, daju nekome?!