GRAD PROKUPLJE NIJE KAZAO ISTINU

3 min čitanja

Sećate se žalila sam se da Grad Prokuplje NIKADA ne odgovara na moja pitanja, retko čak i na Zahteve za informacije od javnog značaja, a zatim iznose neistine na sajtu grada, koji bi trebalo da služi za informisanje građana, a ne za prepucavanje sa novinarima. Ovo je prva od zloupotreba koju čine, a koju nije na odmet pomenuti.

I tako, po svom običaju, oni ne smatraju za svoju obavezu da odgovore, pa kada se napiše tekst u dobro poznatom maniru, vređaju i iznose neistine.

-Povodom navoda koji su se pojavili na pojedinim internet portalima, a tiču se isplate naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor funkcionera, obaveštavamo javnost da su navedeni novinski naslovi napisani krajnje nestručno, neprofesionalno i nezakonito.  Naime, članom 9. Zakona o javnom informisanju i medijima propisano je da su urednik ili novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima, i u skladu sa pravilima novinarske struke, pre objavlјivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost. U konkretnom slučaju, izostalo je profesionalno postupanje novinara, već su se pojedini novinari, pobudama da što pre objave navedenu vest, ponašali krajnje neprofesionalno, na šta ih obavezuju Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Kodeks novinara Srbije, i objavili netačnu vest- piše u tekstu “Saopštenje za javnost” koje je danas objavljeno.

“Zaboravili” su da kažu i da je reč o saopštenju koalicije “Srbije protiv nasilja- Prokuplje”.

E sad, kao novinar nisam u obavezi da na svako stranačko saopštenje tražim drugu stranu. I SNS je na primer napisao brojna saopštenja, pa se u tekstovima koji su objavljeni na portalima, nije čula druga strana, jer je reč o STRANAČOM SAOPŠTENJU.  Zapravo, kada oni nešto napišu, nikada se ne čuje druga strana.

Ipak, još u četvrtak veče 16.novembra, poslala sam Zahtev za informaciju od javnog značaja na adresu Grada Prokuplja, baš povodom ove teme. To je bila moja dobra volja, da pružim mogućnost i drugoj strani da kaže šta ima, a eto BAŠ TU ČINJENICU su čelnici grada “zaboravili” pa su me optužili da sam neprofesionalna. Uz to, ako su pažljivo čitali stranačko saopštenje “Srbija protiv nasilja- Prokuplje” tamo i piše, da sam tražila odgovor. Znači, čak sam im i pružila priliku da odgovore, a nisu. Reći će da je zakonski rok 15 dana. Jeste, ali je ovo bila samo moja dobra volja, koju oni ne prepoznaju.

I onda naravno zloupotrebljavaju gradski sajt kako bi se obračunali sa novinarima, preneli netačne tvrdnje, vređali na profesionalnoj osnovi, targetirali, jer iako piše “pojedini portali” ja sam se prepoznala, jer sam samo JA prenela saopštenje “Srbija protiv nasilja- Prokuplje”. Čak sam prema Koaliciji “Srbija protiv nasilja- Prokuplje” bila donekle nekorektna s obzirom da nisam odmah objavila njihovo obraćanje, a mogla sam.

Dakle, gradski oci, nemojte da iznosite neistine, targetirate, optužujete novinare, kao ni bilo koje ljude, bez obzira što ste navikli na to. Podsetiću Vas na presedan, kada je sada već bivši gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović u nameri da ekipu RTS spreči da objavi priču o protestu isteranih radnika JKP “Hammeum” optužio Nebojšu Đorđevića, novinara RTS da nagovara isterane radnike da ispred njegove kuće razapnu šator i to pismo čak poslao i RTS i naveo isto. Nije Vaš posao da zloupotrebljavate gradski sajt, već da radite za dobrobit građana koji su Vam ukazali poverenje i postavili na te funkcije na koje ste. Oni su Vama gazde, kao i mi novinari, jer se od naših para odvaja za Vaše plate. Budite bar toliko pristojni, te izađite sa činjenicama, a ne kao u ovom saopštenju na gradskom sajtu sa netačnim i neistinitim informacijama, koje se tiču konkretno mog rada.

Očekujem i da na ovo obraćanje izdate neko saopštenje na sajtu grada i zloupotrebite ga.

PITANJA KOJA SU POSTAVLJENA:

Da li je istina da je mnogim funkcionerima isplaćena naknada za neiskorišćeni odmor u 2023. godini? Molim Vas dostavite mi imena i prezimena tih funkcionera.

Koliki je iznos u dinarima za svakog posebno na ime naknade za neiskorišćen godišnji odmor za 2023.godinu isplaćen?

Koliko dana je svako od njih imao neiskorišćen godišnji odmor za 2023. godinu za koji im je isplaćena naknada za neiskorišćen godišnji odmor?

Da li je ranijih godina bila praksa da se ta naknada isplaćuje?

Kada je reč o tom novcu, kojom je stavkom u budžetu on predviđen?

I možda ne bih reagovala, kao što više puta ranije nisam reagovala, kada postavim pitanja, ne dobijem odgovor, napišem tekst, a onda oni izdaju saopštenje i zloupotrebe sajt grada, da nisu u ovom slučaju izneli neistine i vređali. Da su se samo suptilno branili, u redu. Ipak ova njihova praksa ne dolikuje onima koji bi trebalo da budu uzor sredini koju predstavljaju.

Biljana Roganović


22


0

The post GRAD PROKUPLJE NIJE KAZAO ISTINU appeared first on Prokuplje press.