GIMNAZIJA I MEDICINSKA ZABLISTALE NA TAKMIČENJU

1 min čitanja
GIMNAZIJA I MEDICINSKA ZABLISTALE NA TAKMIČENJU
Pobednici! Foto:Dragana Nikolić

Učenik Danilo Arsić iz prokupačke Gimanizije sa svojim timom osvojio je prvo mesto na danas održanom Nacionalnom takmičenju “Poslovni izazov” u Beogradu, a Marko Milojković iz Medicinske škole “Dr Aleksa Savić” osvojio je četvrto mesto. Obojica su se ovim rezultatima plasirala na najviši rang takmičenja, Zapadnog Balkana koje će biti održano 19. aprila u Poreču.

-Pobednička ideja se bavi postavljanjem, na određenim delovima staze, podnih obloga izrađene od piezoelektričnih materijala koji će energiju koraka pretvarati u električnu energiju. Takođe, kako bi se velika buka koja nastaje tokom maratona iskoristila, postaviće se kante pored staze u koje će se bacati plastika, a površinski sloj tih kanti biće izgrađen, takođe, od piezoelektričnih materijala, koji će energiju nastalu zvučnim talasima pretvarati u električnu- objasnio je Arsić pobednički projekat.

Njegov mentor bio je profesor Vladimir Đorđević.

– Proizvodnja flasica od bioplastike koja se proizvodi od obnovljivih izvora poput sećerne trske koja se brzo razlaže bez zagađivanja. One takođe sadrže bacillus subtilis koji potpomaže biodegradaciju i održava vodu svežom. Sadrže I seme cveta ramonde- obrazložio nam je Milojković projekat svoga tima.

Njegov mentor je professor Dragana Nikolić.

Na ovom državnom prvenstvu je ukupno učestvovalo oko 1.000 učenika iz preko 70 srednjih škola Srbije i okruženja, a timove su brojali najviše šet učenika. Prokupački učenici i njihovi mentori su jedini sa juga Srbije koji su osvojili mesta i plasirali se na najviši nivo takmičenja.