FUNKCIONERI NEZAKONSKI NAPLATILI ODMOR?

2 min čitanja

Prema saznanjima do kojih je došla Koalicija „Srbija protiv nasilja- Prokuplje“ funkcioneri Grada Prokuplja dobili su novčanu nadoknadu za godišnji odmor koji nisu iskoristili u 2023. godini. To je, prema rečima koalicije potpuno protivo Zakonu o radu i njegovo grubo kršnenje. Mi smo poslali Zahtev za pristup informaicjama od javnog značaja povodom ovih navoda i čekamo odgovor.

Prema Zakonu o radu, nije moguće novcem isplatiti neiskorišćene dane godišnjeg, jedino ukoliko je reč o prestanku radnog odnosa. U tom slučaju se isplaćuje po rešenju o naknadi štete, o čemu govori član 7. stavu 1. ovog zakona:  „U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. Naknada iz stava 1. ovog člana ima karakter naknade štete”.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_radu.html

Prema našim saznanjima, jeste funkcionerima prestala funkcija, ali su se oni vratili na svoja ranija radna mesta, koja su bila u mirovanju, dok je funkcija trajala.

-Nije im malo što su primali plate za potpuni nerad i tako opteretili gradski budžet i oštetili građane Prokuplja, već su bez ikakvih moralnih i pravnih osnova sebi u džep stavili i dodatan novac. Upravo njihov nerad nas mnogo košta, a koštaće nas i novac koji su dobili za neiskorišćeni godišnji odmor. Osnovno je pitanje kako posle svega što nisu uradili mogu da pogledaju građane Prokuplja u oči – kažu u koaliciji “Srbija protiv nasilja- Prokuplje”.

Dodaju da će zbog pljačkanja para građana Prokuplja, podneti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su uzeli ovaj novac.

-Građani Prokuplja su im plaćali dok su se brckali na moru sa svojim porodicama i na sve to dobili su još po 100.000 dinara.Ova štetočinska vlast ne samo da je za trideset godina unazadila Prokuplje, što se vidi samo ako se pruži barem par koraka u najprometnijim ulicama grada,  da ne govorimo o drugim delovima, nego sada i sebe dodatno nagrađuju za nerad ovim novcem. Vreme je da o sudbini grada Prokuplja i građanima odlučuju savest, pravda, a ne lični džepovi pojedinaca na vlasti- dodaje se u obraćanju “Srbije protiv nasilja- Prokuplje”.

Oni pozivaju građane Prokuplja da samo prebroje sve ono što nije uradila lokalna vlast, a što je obećala i šta je sve uništila za svih ovih 11 godina i da onda na predstojećim izborima i lokalnim i parlamentarnim pokažu SNS vlasti i njihovim satelitima da je vreme da odu u istoriju i da po važećim zakonima Srbije dugo pošteno zarade zatvor.


14


3

The post FUNKCIONERI NEZAKONSKI NAPLATILI ODMOR? appeared first on Prokuplje press.