DOKAZALE DA SE SVE MOŽE!

1 min čitanja

Ovogodišnja kampanja arheoloških iskopavanja na Hisaru od strane Narodnog muzeja Toplice pod rukovodstvom višeg kustosa arheologa Sanje Crnobrnje Krasić je juče završena, baš u susret 21. oktobru, Međunarodnom danu arheologije. O rezultatima ćemo saznati kasnije u vremenu koje dolazi, a sada vam pričamo priču o tri žene i petoro njihove dece. Da, dobro ste čuli,  na terenu su sve vreme bile dve žene arheolozi, a često i njihovo petoro dece. Često se nedelja provodila upravo u iskopavanju, a onda su i deca tu.

Dragica Gojković je arheolog na ugovoru na određeno u Narodnom muzeju Toplice, majka tri sina Bogdana (6), Gavrila (4) i Mihaila (2) i stručnjak je za biofizičku antropologiju, odnosno proučava ljudske skelete.

Sanja Crnobrnja Krasić je viši kustos arheolog, bogate radne biografija i majka dvoje dece Jovane (12) I Bogdana (5) .

– Obe smo terenski arheolozi koji kao i druge mame u arheologiji imaju veliki izazov da usklade karijeru i roditeljstvo. Najčešće se to odigrava na štetu sna, odnosno spavanja. Naučni rad arheologa podrazumeva i velike fizičke i mentalne napore na samom arheološkom lokalitetu, a potom i u kancelariji gde se završava arheološka dokumentacija na svakodnevnom nivou- priča nam Sanja Crnobrnja Krasić iz ugla mame- arheologa.

Dodaje da su ipak u svemu prioritet deca.  

-Stiže se sve, ako je organizacija dobra i briga o deci, od osnovnih potreba do šetnji i igre sa decom i posao i karijera. Ni same me znamo koliko sati zapravo traje dan, ali ogromna ljubav prema deci i prema nauci čine da se sve balansira i mislimo da uz dobru organizaciju sve može da se postigne. Naravno, važna je podrška i drugih članova porodice ali nesumnjivo da najveći teret organizacije jednog dana je ipak na mami arheologu- dodaje naša sagovornica.

Ranije se mislilo, upravo zbog toga što arheologija zahteva terenski rad da to nije posao za žene i da one neće umeti da daju sebe toliko, ili da će zapostaviti porodicu. Ipak, modern vreme razbilo je taj tabu, a evo i čistih primera da se sve može postići, kada se želi!


5


0

The post DOKAZALE DA SE SVE MOŽE! appeared first on Prokuplje press.