DO ZVEZDA I DALJE

2 min čitanja
DO ZVEZDA I DALJE
Ka nebu, foto:Zoran Vukajlović

Ulicom Jovana Cvijića gde sada igraju se neka druga deca osetih davno zaboravljeni miris i ukus bombona koje su nam “bacali avioni”, počinje priču naš sagovornik, predsednik Radio-amaterskog kluba “Toplica” Zoran Vukajlović. U gomili ukrštenih kablova, monitora, instrumenata, uređaja i opreme (čitaj ulica Jovana Cvijića) u Radio- klubu “Toplica”, o kome smo nedavno pisali, skupilo se njih nekoliko. Svetle lampice, pomeraju se kazaljke i odjednom u glas kao jedan: “Bravoooooo!”

 Naime, u zemljinoj orbiti brzinom od 7,66 kilomeara u sekundi kreće se međunarodna svemirska stanica ISS ili Mеждународнаја космическаја станција МКС, koja emituje na radio-amaterskim frekvencijama slike. Posle opsežne pripreme koja je trajala mesecima, konstrukcija, instalacija i podešavanje antenskog sistema, konekcija uredjaja i opreme u funkcionalnu celinu, ovladavanje softverom, tumačenje orbitalnih parametara i ostalog ekipa u sastavu Bratislava YU8SB, Slobodan YU4SVS, Nikola YU4DNK I Vuk YU1WM primila je sliku sa ISS tzv SSTV (slow scan television).

U svakom sledećem preletu preko naše stajne tačke sa udaljenosti preko 2000 km na frekvenciji od 437.800,oo MHz, “skidana” je po jedna slika koje smo uredno prijavili menadžerima ARISS-a (Amateur Radio on the International Space Station) i dobili za to nagradu. Aktivnost ISS-a je trajala od 27. do 30. decembra a za to vreme, koliko je poznato, iz Srbije je učestvovala samo još jedna stanica, Dule YU1OS iz Beograda.

Za svetske prilike oprema kojom je RK “Toplica” raspolagao je štap i kanap pa je uspeh u toliko veći. Do zvezda i dalje.

-Ove godine planiramo da radimo veze preko “zvezda padalica” odnosno meteorskih tragova (MS) i veze preko meseca kao pasivnog reflektora (EME)- kaže predsednik ovog kluba Zoran Vukajlović.

Zaključak je da razlike između profesionalaca i radio-amatera nema i da zvezde za nikog nisu daleke, ako se potrudi!

Povezani naslovi

RADIO-KLUB SE OKITIO NAGRADAMA

Radio- klub „Toplica“ Porkuplje osvojio je 3. mesto i ekipno i Zoran Vukajlović pojedinačno na Državnom prvenstvu koje je organizovao Savez radioamatera Vojvodine. Takmičenje je