DIREKTORKA PRED SUDOM

3 min čitanja
DIREKTORKA PRED SUDOM
Narodni muzej "Toplice", foto:ProkupljePress.com

Pred Osnovnim sudom u Prokuplju u toku je postupak protiv direktorke Narodnog muzeja “Toplice” Ljiljane Krasić zbog falsifikovanja isprave, iz člana 355 stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, za koji je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Do sada je bilo nekoliko ročišta i kako nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju, priprema se završna reč.

Ona se sumnjiči da je 2022. godine falsifikovala potpis tadašnjeg v.d. direktora ove ustanove Dragana Popovića i umesto njega podnela njegovu ostavku, koja je trebalo da se razmatra sa sednici Skupštine grada Prokuplja 13.juna 2022. godine. U poslednjem momentu je POopović saznao da je “podneo ostavku” te se obratio Skupštini i tačka je povučena, a slučaj je dospeo do tužilaštva i suda, nakon anonimne prijave koja je podneta u policiji.

Kada se saznalo šta je urađeno, Osnovno tužilaštvo je naložilo da se preduzmu određene radnje , pre svega veštačenje potpisa sa te ostavke. Ipak, u nekoliko navrata je moralo da interveniše u policiji kako bi dobilo rezultate sprovedene istrage. Na kraju, je podignuta optužnica i u toku je sudski proces.

– Krasićka je falsifikovala elektronski potpis fotomontažom tadašnjeg v.d. direktora Popovića, potom zloupotrebila pečat Narodnog muzeja “Toplice” i zatim je tu ostavku, zavedenu pod brojem 022-10/2022-02 od 02.06.2022. predala Administrativnom odboru za imenovanja Skupštine grada Prokuplja i pripremila materijal i odluku o svom imenovanju. To se dogodilo 2. juna ove godine – navodi se u anonimnoj prijavi koja je predata Policijskoj upravi u Prokuplju, a u koju je naš novinar imao uvid.

Ta sednica je trebalo da se održi prve nedelje juna, ali je odložena za 13. jun, a cilj je bio da Ljiljana Krasić ponovo bude direktorka.

– Dragan Popović je saznao da je na dnevnom redu skupštine njegovo razrešenje sa mesta direktora zbog podnete ostavke i potom nazvao predsednika skupštine Dejana Lazića i obavestio ga da nije potpisao ostavku. Lazić je zatražio od Popovića pisanu izjavu da nije dao ostavku ili potpisao bilo kakav dokument te vrste. Tu izjavu Popović je predao na ruke Laziću 13.6.2022. pred sam početak skupštinskog zasedanja. Tačke dnevnog reda o smeni direktora Popovića su skinute sa dnevnog reda sa obrazloženjem da je Popović povukao ostavku – navodi se u opisu dešavanja u ovoj krivičnoj prijavi.

I zaista, kako postoji obaveštenje na zvaničnom sajtu grada Prokuplja, na dnevnom redu 24. skupštinske sednice Prokuplja koja je održana 13.juna 2022.godine 29. tačka je razmatranje predloga rešenja o prestanku mandata direktora Narodnog muzeja “Toplice”, a sledeća imenovanje v.d. direktora. Ipak, na sednici su povučene ove dve tačke.

Ranije je Ljiljana Krasić našem novinaru negirala da je to delo učinila.

-Nije tačno. Ja se time ne bavim. Radim 22 godine i nikada nisam tako nešto učinila – kratko je rekla Ljiljana Krasić na naše navode.

Ona je ranije bila direktor Kulturno-obrazovnog centra Toplice, zatim i direktor Muzeja. Prvo je obavljala funkciju v.d. direktora od 6.10.2020. do 9.9.2021, nakon čega je putem javnog konkursa 10.9.2021. imenovana za direktora na mandatni period od 4 godine. Tu funkciju je obavljala sve do 22.3.2022. U Muzeju je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova 23.3.2022.godine. To njeno rešenje je potpisao Popović.

Ipak, saznajemo da je imala “dogovor” sa onima koji se pitaju za sve u Prokuplju, da opet bude direktor, a Popović je trebalo da bude prelazno rešenje do njenog novog postavljenja. Kako on nije hteo dobrovoljno da se odrekne v.d. funkcije, došlo je do ovoga. Na kraju je, krajem decembra 2022. godine i pored ove afere, imenovana za direktora Narodnog muzeja “Toplice” od strane Skupštine grada Prokuplja, te je sada na toj funkciji.