Direktorka osuđena zbog krivičnog dela falsifikovanje

2 min čitanja
Direktorka osuđena zbog krivičnog dela falsifikovanje
Doneta prvostepena presuda, foto:Kurir

Direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić, odlukom sudije Ivane Niketić, Osnovnog suda u Prokuplju prvostepenom presudom oglašena je krivom za krivično delo falsifikovanja isprave, iz člana 355 stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Ona je ovom nepravosnažnom presudom osuđena na godinu dana uslovne kazne, osam meseci zatvora ukoliko prekrši uslovnu kaznu.. U Osnovnom javnom tužilaštvu, nam je potvrđeno da presuda doneta, ali da nije pravosnažna i da osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od osam dana.

Ljiljana Krasić tvrdi, da ona nije kriva i da će to i dokazati.

- Naravno da imam komentar, jer je ovo meni lično namešteno, i ovo nije kraj ja ću se boriti za pravdu i dokazati da nisam počinila takvo delo koje mi je planski namešteno. Dragan Popović je potpisao svoju ostavku, okrivljujuĉi mene sa nekim svojim ciljem. Protiv Popovića se vodi disciplinski postupak zbog nestanka 21 umetničke slike iz muzejske zbirke kojom se on duži. To govori o njegovom radu, i  spremnosti da izbegne odgovornost- kazala nam je Ljiljana Krasić.

Ona je još dodala da je nepravda boli i da nikom neće dozvoliti da kalja njen obraz i čast.

U postupku koji se vodio, dokazano je da je ona zapravo 2022. godine falsifikovala potpis tadašnjeg v.d. direktora ove ustanove Dragana Popovića i umesto njega podnela njegovu ostavku, koja je trebalo da se razmatra sa sednici Skupštine grada Prokuplja 13. juna 2022. godine. U poslednjem momentu je Popović saznao da je "podneo ostavku" te se obratio Skupštini i tačka je povučena, a slučaj je dospeo do tužilaštva i suda, nakon anonimne prijave koja je podneta u policiji.

Kada se saznalo šta je urađeno, Osnovno tužilaštvo je naložilo da se preduzmu određene radnje, pre svega veštačenje potpisa sa te ostavke. Ipak, u nekoliko navrata nadležno tužilaštvo je moralo da interveniše u policiji kako bi dobilo rezultate sprovedene istrage. Na kraju, je podignuta optužnica, a sad je doneta i prvostepena presuda.

Krasićka je ranije već bila v.d.direktora Narodnog muzeja Toplice, a zatim je podnela ostavku, pa je primljena za stalno u Muzeju u martu 2022. godine, Nezvanično smo tada saznali, da je podnela ostavku baš da bi dobila stalno radon mesto. Dogovor je bio da nakon toga opet bude izabrana za direktora. Rešenje o stalnom zaposlenju joj je potpisao v.d. direktora Dragan Popović, čiji je kasnije potpis Krasićka falsifikovala.

Ona je falsifikovala elektronski potpis fotomontažom tadašnjeg v.d. direktora Popovića, potom zloupotrebila pečat Narodnog muzeja "Toplice" i zatim je tu ostavku, zavedenu pod brojem 022-10/2022-02 od 02.06.2022. predala Administrativnom odboru za imenovanja Skupštine grada Prokuplja i pripremila materijal i odluku o svom imenovanju. To se dogodilo 2. juna ove godine - navodi se u anonimnoj prijavi koja je tada predata Policijskoj upravi u Prokuplju, a u koju je naš novinar imao uvid.

Ta sednica je trebalo da se održi prve nedelje juna, ali je odložena za 13. jun, a cilj je bio da Ljiljana Krasić ponovo bude direktorka.Međutim u poslednjem momentu Popović je čuo da je Skupštini podneta njegova ostavka, pa se obratio predsedniku Skupštine Dejanu Laziću i tačka je skinuta sa dnevnog reda. Tada je krenula i istraga ko je zapravo potpisao i predao tu ostavku.

U međuvremenu, ona je ipak postala direktor Narodnog muzeja Toplice, odnosno krajem decembra 2022. godine iako se u tom momentu protiv nje vodio postupak.