DETE I MAJKA HRABROST

3 min čitanja

-Mnogo sam naučila za ovih 19,5 godina upravo od mog sina Mihajla. Naučila sam da se u životu uvek treba boriti i ne odustajati, iako sam sa njegovih osam godina shvatila da boljitka neće biti. On je slep, ima epilepsiju i cerebralnu paralizu, ali se od rođenja bori da živi i preživi. Kada može on, mogu i ja- počinje svoju priču Svetlana Milosavljević (39) iz Kuršumlije čije je dete teško bolesno.

Iza njih su godine neizvesnosti, straha, borbe i patnje, ali se Svetlana nada da će njen sin Mihajlo Ilić još dugo biti deo porodice. Sve je krenulo kada je 2004. godine rođen u šestom mesecu trudnoće. Imao je 1, 350 grama i bio dug 47 centimetara. Svetlana je imala 19 godina. Lekari u prokupačkom porodilištu su mislili da neće preživeti i to su joj rekli. Ostavilis u ga par sati bez kiseonika, ne nameravajući d aga šalju na Neonatologiju. I onda se dogodilo čudo, mali hrabri Mihajlo se tih sati borio i dobio ipak priliku da živi.

-Prebačen je u Beograd gde ga je primio najpoznatiji neonatolog Ruždi Ramadani. Naredna tri meseca je bilo neizvesno hoće li uspeti da preživi. Njegov otac nas je baš tada napustio, kada je shvatio u kakvom je stanju Mihajlo. Video ga je još jednom kada je imao dve godine, a do pre par godina nije plaćao ni alimentaciju- priča nam sudbinu koju samo hrabri mogu da iznesu Svetlana, Mihajlova majka.

Usledile su godine teških saznanja, svakodnevne borbe, dijagnoza, operacija, lekara, kontrola, bolničkih dana. Prvo je trebalo se izboriti sa činjenicom da će zauvek ostati slep, zatim i sa ostalim oboljenima, cerebralnom paralizom i epilepsijom, a onda sa nizom propratnih oboljenja.

U međuvremenu, Svetlana je našla srodnu dušu, koja joj nesebično pomaže u čuvanju Mihajla. Rodila je još dve ćerke. Čak završila i Ekonomski fakultet u Nišu sa prosečnom ocenom 9,34.

-Morali smo da probamo da mu povratimo vid i operisan je na klinici u Rusiji. Operacija je koštala 5.000 dolara. Neuspešna, ali bih se kajala da nismo probali. Na jednom oku razlikuje tamno i svetlo, samo to. Imao je i dve operacije tetiva, što mu je mnogo pomoglo. Prva je koštala 3.500 evra, druga 300.000 dinara.  Za svakodnevne lekove, pomagala, operacije, negu, snalazimo se kako umemo i moramo- objašnjava Svetlana.

Zatim su se pre dve godine preselili u Novi Sad, jer Mihajlo pohađa školu za decu sa invaliditetom „Milan Petrović“ koja je specijalizovana za taj rad. On ne može da stoji, hoda, ne sedi. Borba je nastavljena, a tri meseca nakon što je on drugi put operisao tetive, Svetlani je dijagnostifikovan tumor na grliću materice. Na sreću, očišćene su sve maligne ćelije i sada je dobro.

-Kada može on, mogu i ja. Moram zbog njega, zbog ćerki, zbog supruga koji mi je neverovatna podrška. Znate, čak nisma ni tužna. Navikla sam na njega takvog kakav je, saživela sa tim. Sada je malo lakše, naučio je neke reči. Najsrećnija sam što je naučio da kaže:“Boli!“ jer tada znam da ga nešto boli, a ranije sam po osećaju radila sa njim- objašnjava ona.

Dodaje da joj je veliku podršku i pomoć pružio otac Nikola Ilić, sveštenik u prokupačkoj crkvi Svetog Prokopija, koji joj je bio duhovnik i uveo je u veru.

-Kada sam padala, on je svojim savetima uspevao da me vrati, pomogao nam je i oko Mihajlovog lečenja. Neizmerno sam mu zahvalna za sve što je učinio sa nas. I danas kada ga pozovem, uvek mi pruži ohrabrenje i često se šalim da on nije samo duhovnik već i pravi psihijatar- priča nam sagovornica.

Mihajlu je potrebna nega svih dvadeset četiri sata svakog dana, a teško je finansijski opstati. Svetlana radi u školi u kojoj je Mihajlo i prima minimalac, a njen suprug na građevini. Plaćaju stan 360 evra i teško je opstati.

-Ne znam, ne volim da pričam o tome, snalazimo se i uvek ćemo se snaći, ali je zaista teško gotovo nemoguće- nerado priznaje Svetlana.

Mihajlo je korisnik Fondacije „Budi human“ i do sada je za njegove potrebe sakupljeno milion dinara. Treba još mnogo novca za svakodnevnu negu, preparate, pomagala, rehabilitaciju.

Mi Vas molimo, da pomognete, ako možete barem jednim sms 221 na 3030 ili:

Uplatom na dinarski račun:

160-0000000458756-44

Uplatom na devizni račun:

160-0054000018158-40

https://www.budihuman.rs/korisnik/221/mihajlo-ilic


1


0

The post DETE I MAJKA HRABROST appeared first on Prokuplje press.