DESANKA NA BOSANSKI NAČIN

2 min čitanja

U okviru „Lektirići ex yu festa“, u Prokuplјu je gostovala Dramska sekcija Osnovne škole „ Sveti Franjo“ iz Tuzle (Bosna i Hercegovina). Izveli su predstavu „Ako je v(j)erovato mojoj baki“, po tekstu Desanke Maksimović, dokazujući da naša znamenita pesnikinja sasvim ubedlјivo zvuči i na (i)jekavskoj varijanti, živeći i na sceni ovoga veka, kroz lirsku bajku, za koju se pozorišta za decu, ni u Srbiji, ne odlučuju tako lako i često. A- trebalo bi, pokazalo se i ovom prilikom.

Dramatizujući ovu savremenu (vazda) bajku, mlada i poletna ekipa Tuzlaka, inače starih prijatelјa Festivala, hrabro je zagazila u rasplitanje svilenih niti poetskog teatra, o večnoj borbi dobra i zla, lјubavi i mržnje, dobrote i nasilјa…

U svedenoj scenografiji Helene Kovačević, koja je i autor dopadlјivih kostima, pred nama se odvija sukob između Zlog vilenjaka (Adijan Žunić), koji smatra da mu je sve dozvolјeno i da sve mora biti njegovo, na jednoj,  i Dobre vile ( Doris Dudić), koja mora u pomoć pozvati i sile prirode, koje joj nisu baš uvek na službi ( kao što su njenom protivniku), protiv agresivne horde što ni od čega ne preza, na drugoj strani. Nestašna Vilina sestričina Rumena, u plemenitom tumačenju Viktorije Kovačević, će pasti za oko Vilenjaku, a u (naoko) unapred izgublјenoj bici, važnu ulogu odigraće nejaki, ali snažni Mrvica ( lјupka Mirna Nakić). Dobra Vila će doskočiti svom protivniku tako što će iskoristiti magiju , te Rumenu i ostale dvorjane pretvoriti u ružu, bršlјan, suncokret i lokvanj.

U prilično iznijansiranoj kolektivnoj igri, doprinos tempo-ritmu predstave daju songovi, koje glumci izvode uživo, potpuno korektno, ali se čini da je mnogo bolјe i efektnije bilo da su pesme snimlјene u adekvatnim aranžmanima i da se pevaju na „ dupli plejbek“, čime se, odavno već, u pozorištu za decu, pribegava.

Svoj glumački talenat iskazali su još: Lana Mišković( Svjetlan), Minja Mujčinović ( Brodar), te vile i vilenjaci,južni i severni v(j)etrovi, koji su pokašto podsetili na Šekspirov „ San letnje noći“.

Govorna faktura predstave, sa sva četiri akcenta i dužinama tamo gde im je mesto, svakako su jedan od kvaliteta komada, a na tu besprekornost su nas naši tuzlanski gosti već odavno navikli.

Primereni svetlosni i tonski efekti dočaravali su atmosferu bajke, a sve je to, uz već rečeno, vešto „spakovala“ reditelјka Marica Lukanović Lazić.

Deca u publici, nakon početnog vriska, prilikom gašenja svetla ( rekoše mi da su to klinci naučili i prisvojili gledajući „ Zvezde Granda“!!!), brzo su bila umirena i uvučena u igru, a njihove burne reakcije pripisujemo želјi da budu ravnopravni učesnici u predstavi, što je dragoceno dejstvo teatra.

Međutim, mnogo se još mora raditi na pripremi dece koja dolaze u pozorište, u čemu podjednako moraju da učestvuju i roditelјi i pedagozi- da ne bismo bili u iskušenju da nastupimo kao Ivana Nedelјković, direktorka „Puls teatra“ iz Lazarevca, čiji vapaj za pristojnim odnosom prema umetnosti se ovih dana širi društvenim mrežama.

Podsetimo, „Lektirići ex yu fest“, Međunarodni pozorišni festival za decu i mlade, u organizaciji Narodne biblioteke „ Rade Drainac“, traje već jedanaestu godinu, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i Grada Prokuplјa.

Zoran Cvetković


1


0

The post DESANKA NA BOSANSKI NAČIN appeared first on Prokuplje press.