DANČIĆEV MLIN PORUŠEN ZBOG MAGISTRALE

1 min čitanja

Na ulazu u Prokuplje iz pravca Kuršumlije, nalazio se mlin Milana Dančevića (1873-1959.), velika i lepa građevina na obali Toplice. Podaci govore, da je mlin podignut 1883. godine. Bio je to jedan od prvih industrijskih objekata u Toplici, koji je u funkciji bio i godinama posle Drugog svetskog rata, sve dok 1979. godine nije srušen zbog proširenja puta.

Mlin je imao moderne mašine i agregat za proizvodnju struje 50KW. proizvodio je najkvalitetnije brašno u Toplici i posle 1946. godine, kada je nacionalizovan. Prvo ga je preuzelo prehrambeno preduzeće “Dunđerski”, a potom “Crvena zvezda”. Sedamdesetih godina, u vreme ekonomske krize, mlin je počeo da tavori, a onda je i dokrajčen rušenjem.

U periodu građenja “topličke magistrale” odnosno magistralnog puta Niš – Priština baš kod ovog mlina bio je veliki tesnac. Sa jedne strane uzdizalo se brdo (Carina), a sa druge reka Toplica na kojoj se nalazio i mlin. Graditelji nisu imali obzira ni prema istoriji, ni prema arhitekturi, iako je Dančevića mlin othranio mnoge siromašne porodice u Prokuplju, a izgledao je kao monumentalni građevinski objekat – putari su ga jednostavno porušili.

Bilo je to 1979. godine.


1


0

The post DANČIĆEV MLIN PORUŠEN ZBOG MAGISTRALE appeared first on Prokuplje press.