DANAS SU DETINJCI

1 min čitanja
DANAS SU DETINJCI
Crkva Svetog Prokopija, foto:ProkupljePress.com

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici sutra proslavljaju Detinjce, praznik koji se slavi u treću nedelju pred Božić.

Toga dana ujutru rano ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone, ukazujući na taj način poštovanje i pažnju prema starijima, posebno prema roditeljima. Vezivanje na Detince, Materice i Oce ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima.

Posebno će se opravdati na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono što je čovek dobro u svom životu učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i “dreše” se onima koji ih vežu.