BOGATA ISTORIJA, ALI JE KVARE DEPONIJE

2 min čitanja

Kod crkve Svetog Romana u Gornjoj Stražavi, čija je obnova u toku,  nekada je bio poznati izvor za oči i kožna oboljenja u Stražavačkoj reci. To je bilo crkvište gde se nekada nalazila crkva Svete Petke i sten Pobijen kamen, blizu mesta Orlov kamen (455 m).

Inače, naselje Stražava nastalo je u 13. i 14. veku. Godine 1444. imalo je 21 kuću Srba zanatlija terzijaca, a 1877. godine imalo je 34 srpskih kuća. U Donjoj Stražavi bilo je samo 7 kuća. Blizu ovog mesta 1962. godine otkrivene su dve nekropole od strane arheologa Narodnog muzeja u Beogradu koje potiču iz bronzanog doba 9- 8. veka pre nove ere.

Straźavci su 1952. godine ponudili pomenutom Muzeju u velikim sudovima ostatke ljudskih kostiju sa pepelom koji su pronađeni na njivama Spasoja Petkovića i Vukadina Pavlovića iz Gornje Stražave. Nakon toga arheološko iskopavanje radio je nad pronađene dve nekropole sa urnama arhelog Dušan Krstić. Prilikom iskopavanja pronađen je prostor sa kamenim vencima gde su sahranjivane urne.

-U to vreme u Toplicu u svojim vojnim pohodima dolazili su indoevropski narodi Kimerijci i Tračani. Kimerijci su narod koji je bio nastanjen u južnoj Rusiji, uz severnu obalu Crnog mora a možda su srodni Skitima. Bili su potisnuti od Skita u VII pne , pa su prešli u Malu Aziju i prodrli čak do Asirije, pljačkajući Lidiju koji su ih odatle izbacili oko 600. Pre nove ere. Tračani, su bili narod nastanjen na području od Karpata do Egejskog mora i od Morave do Crnoga mora. Tračka plemena bila su: Odrižani, Dačani, Mezi i Tribali. U ,,poznatoj istoriji”, Tračani sr spominju u doba kada je perzijski kralj Darije I, tokom pohoda na Skite 513 godine pne zauzeo Trakiju. Pola veka posle toga, Odrižani su pod vladarom Teresom organizovali državu koja je za Sitalka, od 431 do 424 godine pne, obuhvatala celu Trakiju od Dunava na jug a koja je uništena u borbama sa makedonskim kraljem Filipom II. u 2/2 IV pne. Nakon pada makedonske države 167 godine pne, njen južni deo došao je pod vlast Rimljana (provincija Thracia). Severni deo Trakije, Rimljani su osvojili tek 29/28. godine pne a koji je kasnije ušao u sastav provincije Mezije. Državu tračkih Dačana, Rimljani su konačno zauzeli u doba Trajana i osnovali od nje posebnu provinciju (Dacia).  

Na žalost, pored ovakvih prirodnih i kulturnih lepota nalaze se deponije- objavio je Darko Žarić muzejski savetnik na svom Fejsbuk profilu.


2


0

The post BOGATA ISTORIJA, ALI JE KVARE DEPONIJE appeared first on Prokuplje press.